Ge män möjlighet att arbeta inom alla yrken!

De senaste decennierna har andelen kvinnor ökat inom många tidigare mansdominerade yrken, som teknik, odontologi och veterinärmedicin. Dyrbara pengar har också lagts ned för att kartlägga de förhållanden och värderingar som råder inom vissa mansdomierade arbetsplatser t. ex. Försvarsmakten som beställde ett uppmärksammat projekt om värderingar för 100 miljoner från Bi Puranens företag Bikupan.

Frågan kvarstår dock: vad görs för att göra de kvinnodominerade arbetsplatserna mer jämställda? Mig veterligen, ingenting.

 

Under värnplikten tillbringade jag några månader inom en extremt mansdominerad miljö, bland annat på jägarregementet K3 i Karlsborg. Jag minns hur vi kvinnor blev uttittade i matsalen bland alla män inom fallskärmsjägarna och inom den särskilda insatsstyrkan. Frånsett detta blev vi inte särbehandlade på något sätt. Alla värnpliktiga behandlades sämre än grisar med endast undermålig mat, kollektiv bestraffning och konstanta utskällningar. Detta var dock samma för både män och kvinnor.

 

Inom många kvinnodomierade miljöer råder dock en mycket unken attityd mot manliga kollegor. Under studidetidens placering på förlossningen noterade jag att alla barnmorskor och undersköterskor var kvinnor. När jag frågade om det gjordes några försök att locka manlig personal svarade en anställd att hon inte förstod vad de skulle med män till. Ingen man hade sökt jobb där, Undrar varför då? Har även träffat kvinnliga BVC-sköterskor och sjuksköterskor inom kvinnosjukvård som inte önskat att få manliga kollegor. Inom ROKS, organisationen för kvinnojourer får män gärna ge bidrag till verksamheten, men inte delta aktivt i arbetet. När jag frågar om hur man resonerar inom ovanstående verksamheter har svaret blivit att de inte har något emot män i allmänhet, men att just de inte skulle kunna ha manliga kollegor för att deras verksamhet är “så speciell”. Dessa kvinnor hävdar att de värnar om de utsatta kvinnorna. De anser att det inte skulle fungera med en man i telefonen hos kvinnojouren eller en manlig skolsköterska för att kvinnorna eller flickorna inte skulle våga vända sig till kvinnojouren, förlossningen eller skolsköterskan om det var en man. Det är lika vettigt resonerat som när kvinnor inte tilläts bli provinsialläkare i början av 1900-talet då man värnade om det manliga patienterna som aldrig skulle kunna tänka sig att gå till en kvinnlig läkare!! (källa: sidan 80 ur boken" Staten var en man...?",  av professor Ann-Sofie Ohlander, finns på Utvecklingsrådets hemsida). Varför skulle just barnmorskor eller BVC-sjuksköterskor inte vara män? Är kvinnor inom dessa yrken rädda för manlig konkurrens? Likaväl som att män utan problem kan uppsöka en kvinnlig urolog, lika självklart är det för kvinnor att bli opererade av en manlig bröstcancerkirurg. Varför påstår många sjuksköterskor att det går bra med män som gynekologer eller barnläkare, men inte som BVC-sjuksöterskor eller skolsköterskor?


Kompetens måste gå före kön. Alla borde vi vara angelägna om att rekrytera så kompetenta kollegor som möjligt. till våra arbetsplatser. Om man bara vill ha kollegor av ett visst kön är man sannolikt rädd för konkurrens. Så till alla kvinnor som inte vill ha manliga kollegor, sluta med detta! Jag tror er inte när ni säger att ni bara vill ha kvinnliga kollegor för att värna era patienter eller klienter. Däremot tror jag att ni resonerar så för att värna era revir, era kvinnliga kollegor och era privilegier. Detta är bara för att gynna er själva!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0