Nästa måndag den 31 augusti slutar min föräldraledighet och jag återgår till mitt heltidsarbete. Under dessa sex månader har jag varit förbi på arbetet kanske ett 10-15-tal gånger, läst arbetsmail, skrivit på en etisk ansökan och besökt en vetenskaplig konferens i Belgien. Trots mina ansträngningar att hålla kontakten med arbetet, känner jag hur jag avlägsnas. På jobbmailen får jag e-post om att jag måste förnya min webmailfunktion ifrån intranätet, annars kan jag inte fortsätta att läsa min e-post hemifrån. När jag besöker arbetet hittar jag knappt. Hela min avdelnig har flyttat till en helt nybyggd byggnad. När jag får låna en dator kommer jag inte in. "Ditt konto är spärrat" står det och en kanslist får hjälpa mig att komma in på intranätet. När jag säger att jag kommer att vara tillbaka om några veckor stirrrar några kvinnliga sjuksköterskor på mig som om jag vore från en annan planet. "Ska du vara tillbaka när ditt barn bara är sex månader? Tar de in så små barn på dagis? Ska du verkligen arbeta heltid?"
Av alla mödrar jag känner till är jag den som ska vara föräldraledig kortast. De flesta ska vara hemma lääänge som de säger, ofta 8-9 månader, en del 15 månader och någon enstaka säger kanske tre-fyra år. En del har ingen aning om när de kommer tillbaka till arbetsplatsen. En kvinna verkar nästan ha glömt bort att hon har ett arbete. Hon är 28 år med fyra barn och har arbetat totalt cirka ett år sedan hon var 21 år. Troligtvis är hon tillbaka 2011, eller vi får se säger hon. Hon vill ju ha ett femte barn också.
Det är säkert kul att vara föräldraledig länge, men är det ingen som tänker på arbetslivet, karriären, pensionen och arbetsgivaren? Barnafödandet stiger i Sverige och vi svenskar får barnen allt tätare. Blir kvinnan gravid inom 18 månader från första barnet så behåller hon sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Det gör att föräldrapenningen blir lika hög som innan, även om hon varit föräldraledig eller deltidsarbetat. Väl medvetna om detta får många barn tätt. Det blir lååånga föräldraledigheter och många kvinnor är gravida när de kommer tillbaka för att arbeta. Jag har frågat en del av de här kvinnorna hur de behandlas på sitt arbete när de nästan aldrig är där. Alla säger att de har en jättebra chef och behandlas väl.
Tror de ja. Som föräldraledig eller förälder har du enorma rättigheter i Sverige. Världens generösaste föräldrapenning, lagstiftad rätt till deltidsarbete fram till barnet fylller åtta år, du ska inte kunna bli uppsagd eller lönediskrimineras på grund av graviditet eller föräldraskap. Dessa lagar och rättigheter är i grunden bra, men de invaggar oss i en falsk säkerhet. I tron på alla dessa lagar är många kvinnor föräldralediga extra långe och statistiskt sett fyra gånger längre tid än männen. Folk glömmer att marknadens lagar är starkare. Arbetsgivarna vill ha folk som är närvarande på arbetet. Det vore underligt om en person som bara arbetat ett år sedan 2001 fick samma lön som en som arbetat alla år.
Om vi bara ser oss omkring på arbetsplatserna så ser och hör vi marknadslagarna. Under en arbetsintervju på en sjukhusklinik, hörde sig studierektorn för noga om mina familjeförhållanden. Hon ondgjorde sig över att de hade så många föräldralediga underläkare och spände därefter hon ögonen i mig och sa att "du är väl ingen sådan där deltidsjobbare". På en annan arbetsplats hörde jag två medelålders män, varav den ena i chefsposition. De talade om att kvinnor i fertil ålder blev helt mysko och bara ville ha barn och vara föräldralediga hela tiden. Sedan radade de upp olika kvnnliga kolegor som varit borta länge. "Jaha, ska hon ha ett tredje barn. Va nu igen? Och hon ja, jag anställde henne för fyra år sedan och trodde att hon skulle arbeta på, men sedan fann jag henne sittande i fikarummet, där hon diskuterade babykläder med undersköterskorna. Sedan dess har hon varit föräldraledig så länge att jag knappt sett henne. "
Antingen väljer vi att se och uppmärksamma marknadslagarna och då gör vi något åt det. Det viktigaste av allt: att män och kvinnor delar lika på föräldraledigheten och vård- av-sjukt-barndagar. Eller så blundar för problemet och tvärtemot alla statisttik hävdar att kvinnor och män har samma löner och karriärmöjligheter, I tron på att de inte kan diskirimineras tar många kvinnor ut extra lång föräldraledighet och går hemma. Under tiden går snacket om dem på deras arbetsplatser och deras manliga kollegor gör karriär. Myten om det jämställda Sverige gör oss alltmer omjämställda.