Bortom allfartsvägen är renoveringshetsen mindre.

Under fredags åkte min man, jag och vårt barn med flyg från Luleå till Göteborg. Under lång väntetid hann jag detaljstudera bostadsannonsbilagan i DN. I stora glassiga annonser visar de olika mäklarformorna stora foton på noga homestylade lägenheter innan för tullarna. Bland annonserna fanns ett foto av köket i en lägenhet i Vasastan. Förtuom fin planlösning och välbevarade sekelskiftesdetaljer stod även "genomgående renoveringsbehov" och sedan var det en bild på köket med inredning från 50-talet vad jag kunde se. I alla de andra lägenhetsannoserna stod om toppmoderna kök, helt nyrenoverade lägenheter och köksfotona visade nästan identiska kök med likadana köksfläktar i  metall. I en lägenhetsannons nämndes att hela lägenheten var topprenoverad och kök och badrum var helt oanvända!

Dessa lägenhetsannonser ser jag som en del av den renoveringshysteri som råder. Som en del av konsumtionsamhället förväntas vi att byta ut vår köksutrustning och all annan inredning allt snabbare. Jag känner till flera fall där folk flyttat in i hus för att riva bort allt, slå ut väggar och riva hela badrum och kök. Inte för att de var i dåligt skick utan för att utrustningen inte hade den stil som de nyinflyttade önskade. I inredningsprogrammen hetsas det fram. Folk ska renovera grannens hus på någon dag, det ska gå snabbt. En klocka tickar ner, folk springer och det finns ingen tid att bevara eller tänka igenom. De enda som kan vinna på detta måste vara byggföretagen, hantverkarna och bankerna som lånar ut pengar. 

Överallt ser jag hus där ägaran saknar respekt för den ursprungliga artkitekturen och stilen. Jag bor i ett flerfamiljshus från sent 40-tal där den putsade fasaden ersatts av korrigerad plåt, fönsterna har förminskat, all ursprunglig kök- och badrumsutrustning försvann i stamrenoveringen under 1980-talet. Golven består av plastmattor som mer doftar 80-tal än 40-tal. Ingen skulle komma på tanken att vid bilservicen sätta in en bildörr från en Toyotabil i sin Volvo, men när det gäller hus och byggander sker det hela tiden. 

Hus bör respekteras. Låt den putsade fasaden vara kvar, sätt inte på plåtfasad. Om man vill bo i ett hus med plåtfasad får man köpa ett hus från 70-talet som byggdes med plåtfasad alternativt bygga ett nytt. Minns själv med fasa när min högstadieskola renoverades under 90-talet. Den tidstypiska 70-talsstämningen försvann helt och ersattes av det som var inne under tidigt 90-tal nämligen pastellfärger. Målarna "svampade" rosa och grått mot gul bakgrund. 

När den hysteriska renoveringstrenden som drabbat 90- och 00-talet ebbat ut kommer vi att uppskatta de ursprungliga miljöerna bättre. Låt husen genomgå en varsam restaurering istället för dessa "turn- around" renoveringar. I väntan på den tiden så visar jag här några bilder från min semster i Vormträsk. Vormträsk är en liten by i utkanten av Lycksele kommun i Västerbotten och södra Lappland. Det är min morfars barndomsby och där finns "storstuga" från 1890-talet. Hela huset är förvånandsvärt välbevarat, så till den grad att bara halva huset är inrett, resten har jordgolv. Ofta är det i sådana här områden bortom allfartsvägen som tiden går lite lågsammare och renoveringshysterin är lugnare. Tack och lov för en sådan oas. 

Foto från när huset var nybyggt. Allt annat än ny köksutrustning. De gula köksskåpen är från 1930-tal. Vatten och el finns, men inget avlopp. Morfars finmöbler från 50-talet används än. På ovanvåningen finns stämningen kvar sedan huset användes som kapell. Exteriör.


Kommentarer
Postat av: Rvd

Mycket fint skrivet. Renoverings- och inredningshysterien är nog till stor del symptom på en intellektuell utarmning till fördel för materialism, men också till en viss del en uttryck för en bristande tro på det gemansamma. Istället för att engagera sig ideellt i den lokala idrottsföreningen, träffa grannarna etc "investerar" många sin tid och pengar i att förbättra sina hem till perfektion. Tyvärr tror jag många upplever en stor tomhet där de sitter sina stålglänsande kök.

2009-08-10 @ 00:29:15
URL: http://puranen.blogg.se/
Postat av: Julia Cromvik

Tack Rvd för intressanta synpunkter. Jag håller med om inredningshetsen och hoppas att den har nått sin kulmen. Ibland känns det hela som en komplott där det är banker som lånar ut pengar, mäklare som får högre arvoden och byggindustrin som tjänar på all hutlös renovering. Jag planerar ett nytt fotoreportage om renoveringar och byggnadsvård med utgångspunkt från Göteborg.

2009-08-10 @ 10:34:00
URL: http://cromvik.blogg.se/
Postat av: Märtha

Klokt resonerat. Men det finns också ett stigande intresse för byggnadsvård och tidsenlig renovering. Det kräver förstås att man tillägnar sig kunskap inom området, vilket nog kräver mer tid än att ta till sig de senaste inredningstrenderna såsom de presenteras i olika magasin och i TV.

Fina bilder av storstugan!

2009-08-11 @ 08:01:28
Postat av: Julia Cromvik

Hej! Tack för kommentaren Märtha. Håller med dig om att det finns ett ökat intresse för byggnadsvård, t.ex Gysinge centrum för byggnadsvård. Detta verkar dock bara gälla äldre hus, 1700- tal och fram till tidigare 1900-tal Frågan kvarstår dock: vem värnar om miljonprogrammets byggnader eller 60- 70-talshusen? Ofta får byggnader från den tiden genomgå makalösa renoveringar och ommålas i pastellfärger.



Vänliga hälsningar från Julia Cromvik.

2009-08-14 @ 08:50:45
URL: http://cromvik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0