Om slavarbete ska vara tillåtet i Sverige så skäms jag över att vara svensk.

Tidigare har jag lite naivt trott att slavarbete inte varit tillåtet i Sverige. På TV har jag sett reportage om utländska gäststudenter i Sverige som utan arbetstillstånd städar McDonalds vid Backaplan i Göteborg. De städar som svart arbetskraft för slavlön i skydd av mörkret nattetid. Andra TV- och tidningsreportage har handlat om människohandel och trafficking. Det har visat på vedervärdiga arbetsförhållanden, med slavlön där någon hallick eller städfirma tagit hem all vinst. Det har varit obehagligt, men jag har kunnat trösta mig med att det i alla fall inte varit lagligt. 

Annat är det med bärplockandet. Uppvuxen i det skogsrika Norrbotten har jag alltid undrat hur det kan löna sig för polacker och nu på senare år även thailändare att resa halva jordklotet för att plocka lingon, blåbär och hjortron. Om det hade varit så extremt luckrativt  hade det knappast funnits några arbetslösa svenskar under bärsäsongen. Det har känts som det varit något lurt med det hela. 

I år då bärtillgången på hjortron är den sämsta i mannaminne framstår bärplockandet i sin rätta dager. De thailändska bärplockare som tagit en årslön i lån för att åka till Sverige och plocka bär känner sig lurade. Trots bärplockande med start tre på morgonen har de inte pengar tlll hemresa och de har fått en skuld, trots allt arbetande. De känner sig lurade av de bemanningsföretag som lockat dem till Sverige och av de bärentreprenörer som låter dem bo på campingar och sedan bara betalar dem 14 kronor per liter blåbär, trots rekordlite bär i skogarna. 

I ett TV-reportage från Luleå i kväll talade en bärentreprenör ut och klagade på att thailändarna inte befann i bärskogen och plockade bär som inte fanns.  Trots att de inte hade pengar till hemresa, så rådde det ingen krissituation enligt honom. Han verkade ha tagit till sig Bert Karlssons råd om hur man blir en lyckad entreprenör: "Blanda inte ihop känslor och affärer", från boken "Mind your business". 

Några frågor som ännu inte fått svar:
- kan det någon gång vara lönsamt för en bärplockare att åka från Thailand till Sverige för att plocka bär?
- var finns LO och de andra fackförbunden? Har inte LO (som tappar medlemmar) ett intresse att värva och företräda dessa bärplockare som är här lagligt med arbetstillstånd?
- varför ger inte bärentreprenörerna mer än 14 kr/liter blåbär, trots ett rekorddåligt bärår. Har de bildat en kartell för att sänka priserna?
- varför kan inte bärplockarna få en rimlig timlön?
- hur kan regeringen och riksdagen låta detta slavarbete få fortsätta under lagliga former varje år? Är der verkligen tänkt att markägare skall upplåta sin mark för kommersiell bärplockning under slavliknande förhållanden?

Länk till artikel i DN: http://www.dn.se/nyheter/sverige/uppror-bland-thailandska-barplockare-i-norrland-1.938300

Kommentarer
Postat av: Bertil

Hej Julia, sitter i Oslo och läser din artikel om bärplockarna i Norrbotten. Vill bara säga det, att dom själva valt att skuldsätta sig, samt att dom företag i Sverige som köper bären har inget ansvar för dom som kommer hit. Ansvaret ligger på de bemanningsföretag som lurar dom att åka, dessa finns i Thailand mm. När det var som sämst med bärplockarna hemma så fick vi höra att det fanns företag i Polen som sålde bärrättigheter i Sverige till plockarna.Vilket dom i enlighet med svensk lag inte kan göra. Vem säger inte att det förekommer liknande saker i Thailand. Vad gäller allemansrätten kan den svenske ägaren inte stänga eller upplåta sina marker för bärplockare utifrån godtycke.Svensk allemansrätt är unik i det fallet , men det finns även ansvar av den som kommer hit. Sen vill jag säga att LO har eller kan inte göra nåt åt dessa plockare, man måste kanske se efter om det går att ändra på den lagen så att den gäller för svenska medborgare , har själv varit i skogen där vi fått älgjakten under perioder förstörd på grund av bäplockare, dom ser inte faran eller vill flytta på sig från skogen man hänvisar till allemansrätten, ska vi i Sverige vara ensam i värden om att ha det så . Markägarna står många gånger maktlös inför det här. Det var några tankar Julia mvh Bertil

2009-08-29 @ 18:05:38
Postat av: Julia Cromvik

Hej Bertil!



Tack för din kommentar! Jag håller med om att de thailändska bemanningsföretagen har ett stort ansvar eftersom de rekryterar bärplockarna från Thailand. Likväl tycker jag att de svenska bäruppköparna och grossisterna har ett ansvar. På samma sätt som alla andra företag som har inhyrd arbetskraft så bör de vara måna om att ha nöjda konsulter/arbetskraft. I det här fallet finns ett stort missnöje hos bärplockarna med bäruppköparnas priser och hjälpsamhet. Dessutom förekommer flera uppgifter på att de beslagtagit thailändarnas pass, trots att det är olagligt.

2009-09-03 @ 00:02:20
URL: http://cromvik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0