Prinsessförlovningen illustrerar de kungligas enda uppgift.

Enligt de största dags- och kvällstidningarna är veckans stora nyhet den offentliggjorda förlovningen mellan prinsessan Madeleine och Jonas Bergström. Helt ofattbart för mig. Självklart är det alltid kul med förlovning och stundande giftemål så länge det sker mellan myndiga individer som ingår förlovning av egen fri vilja. Frågan är varför detta ska anses vara av större nyhetsvärde. Ännu mera absurt är det att prinsar och prinsessors förlovningar skall godkännas av kungen och regeringen innan. Har inte regeringen viktigare och mer angelägna frågor att behandla?

Som republikan ser jag dock en positiv aspekt med årets båda prinsessförlovningar. I och med all uppmärksamhet och miljonbelopp av skattepengar som går till bröllopen så kommer monarkin till diskussion. Jag tycker mig märka en trend som går mot ökat antal repubikaner bland yngre människor. Det känns mycket mera accepterat att vara republikan nu än för bara några år sedan. Ett exempel är t. ex. de Facebookgrupper som skapats för att förhindra att skattepengar går till att finansiera Victoria och Daniels bröllop 2010. 

De enda förlovningar som uppmärksammas så stort i Sverige är prinsessornas förlovnigar. Det är mycket underligt. Det borde vara av större vikt vem statsministern gifter sig med än med vem en prinsessa gifter sig. För mig illustrerar den här uppmärksamheten allt tydligare den främsta roll som kungabarnen har i svenska monarkin: att genomgå en lyckad befruktning och leverera en ny tronarvinge. 

Om man är ateist och inte tror på Gud går det att lämna den Svenska kyrkan och därmed sluta att betala kyrkoskatt. Jag och många fler tror inte på sagor om kungar, drottningar, blått blod, adelstitlar, prinsar och prinsessor. Hur gör jag för att gå ur den svenska monarkin? Eller ännu hellre: lägg ned denna dokusåpa, den dyraste av dem alla!



Kommentarer
Postat av: Rvd

Det stämmer säkert att de som förordar republik har ökat som en följd av förlovningarna, men samtidigt har säkerligen antalet rojalister ökat på ett liknande vis. Folk har helt enkelt tagit ställning i större utsträckning.



Monarki är förstås inte förenlig med de ideal vi har idag, men så länge folket är för och vi lever i en demokrati, bör vi låta monarkin leva vidare!

2009-08-17 @ 21:41:08
URL: http://puranen.blogg.se/
Postat av: Julia Cromvik

Tack för kommentaren! Självklart är inte monarkin förenlig med de ideal vi har idag, håller med. Du skriver att folket är för monarkin. Hur "vet" du det? Vi har aldrig fått ha någon riktig folkomröstning kring detta. Fram för en folkomröstning om monarki eller republik. Ett annat alterbativ om vi ska ha kvar monarkin är ju att vi väljer vår statschef (kung eller drottning) för en 5-10 års period. Om kungen eller kronprinsessan vill ställa upp så är de lika välkomna som alla andra. Mitt tredje förslag är att avkoppa kungahuset och helt privatisera det, likaväl som att Svenska kyrkan lämnat staten. Hovet får då söka sponsring till bröllop och annat från privatpersoner och svenska företag.

2009-08-17 @ 23:00:45
URL: http://cromvik.blogg.se/
Postat av: Liv

Håller med dig helt och fullt Julia!

2009-09-08 @ 20:55:18
URL: http://minlivligakrabat.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0