Vem bryr sig om att staden är en krigszon nattetid?

De senaste tio dagarna har det varit oroligare än vanligt i Göteborg. Efter ett polisinfripande i stadsdelen Backa på Hisingen är det många yngre som blivit uppretade på polisen. Sedan dess har det varit upplopp. Först brinnande bilar i Backa röd (ett hyresrättsområde i Backa), i Biskopsgården och i Lundby. Nu har det även spritt sig till västra Göteborg, i Tynnered samt till nordösytra Göteborg med upplopp i Bergsjön och Hjällbo. Extra allvarligt är attckerna på utryckningsforson, i förrgår stenkastning från bro av en 5,7 kg tung sten på en brandbil under utryckning. Natten emellan lördag och söndag har av polisen betecknats som "relativt lugn". Med Göteborgsmått innebär det stenkastning mot en vuxenvandrargrupp i Gårdtsten, våldsam bilbrand i Bergsjön, stenkastning mot spårvagn i Majorna, krossade rutor vid Kortedala torg, stenkastning från viadukt vid Stigs center (Hisingen), mindre rökbomb mot föreningslokal vid Backa röd och rökbomb i trappuppgång i Hjällbo. Nu på söndagsmorgonen har polisen och brandkåren haft fullt upp med en misstänkt anlagd brand i ett landshövdingehus i Kvillebäcken.  
Den anlagda branden (mordbrand?) sker i samma kvarter där videobutiken utsatts för molotovcoctails vid två tillfällen senaste året. 
Det är visserligen skolstartstid, en period då ungdomsupploppen brukar bli värre, men ovanstående dåd är helt oacceptabla. Malmöstadsdelen Rosengård har sedan tidigare problem med upplopp och för att lugna ner stämningen har polisledningen uppgraderat det till "en särskild händelse", vilket innebär att poliser från hela Skåne dygnet runt är utstationerade där. Skillnaden mot Göteborg är att det inte går att vara säker någonstans i Göteborg. Upploppen är överallt.
Vad gör då samhället? Polisen tar in fler i tjänst. Brandkåren är redo. Men var är politikerna? Här brinner det bilar, skolor, föreningslokaler och fritidsgårdar. Spårvagnen stängs av nattetid  av säkerhetsskäl och i vissa områden går utryckningsfordon inte in utan poliseskort. De ungdomar som syns och är talesmän i media hänvisar till polisbrutalitet, arbetslöshet, utanförskap och att de vill synas som motivering till sitt våldsamma agerande. Det finns ingen logik i deras agerande, men dialog är alltid bättre än våld. Kan inte kommunalråden eller andra högre Göteborgspolitiker åka ut till Backa röd, Biskopsgården och Tynnered för att möta lokalbefolkningen både ungdomar och andra. Det är en signal på att de lyssnar och finns tillgängliga. 
Eller ska politikerna låtsas som ingenting? Om det här får fortgå kanske det är vår bil som brinner i natt. 

Kommentarer
Postat av: Bertil

Hej igen Julia. Jag har läst din artikel, men håller inte med dig om att politikerna ska göra allt. Jag säger så här vart är ungdomarnas föräldrar? Undrar om det inte är dom soom ska ställas till ansvar för vad som händer

2009-08-31 @ 21:42:25
Postat av: Sofia



Håller med dig Bertil. Vart håller föräldrarna hus? När det ska anses vara så viktigt att göra karriär och jobba 100% försvinner den viktiga tiden med våra barn. Iställer lämnar många föräldrarnaöver ansvaret till förskola/skola. I Lpo 94 står klart och tydligt " skolan ska samarbeta med hemmen när det gäller barns uppfostran" Tyvärr lämnar många över det ansvaret till skolan. Nä tillbringa mer tid med dina barn och uppfostra dem i vett och etikett! Där brister tyvärr många föräldrar och barnen lämnas vind för våg.

2009-09-02 @ 13:19:50
Postat av: Julia Cromvik

Tack för era kommentarer! Jag håller med er båda om att föräldrarna har en viktig roll. Det som är extra upprörande i detta fall med upplopp och kravaller i Göteborg är att det i flera fall verkar vara myndiga personer (ofta unga män) upp mot 20-årsåldern som är involverade i upploppen. Det är svårt för föräldrarna att hålla koll på myndiga barn som kanske flyttat hemifrån?

2009-09-02 @ 23:55:11
URL: http://cromvik.blogg.se/
Postat av: Bertil

Ja Julia, det är tyvär så att föräldrarna bär sitt ansvar även om det är myndiga ungdomar som är ute och vandaliserar. För när dom var barn så var det föräldrarnas ansvar att uppfostra dom, sen att man kan misslyckas i en del fall, kvarstår dock att föräldrarna bär ansvaret för sina barn. Det ligger på föräldrarna att ge barnen de samhällsvärden som ska liga till grund för deras framtid i vårt samhälle.

2009-09-03 @ 19:39:06
Postat av: Anonym

Ja Julia, det är tyvär så att föräldrarna bär sitt ansvar även om det är myndiga ungdomar som är ute och vandaliserar. För när dom var barn så var det föräldrarnas ansvar att uppfostra dom, sen att man kan misslyckas i en del fall, kvarstår dock att föräldrarna bär ansvaret för sina barn. Det ligger på föräldrarna att ge barnen de samhällsvärden som ska liga till grund för deras framtid i vårt samhälle.

2009-09-03 @ 19:40:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0