En rundtur i Biskopsgårdens miljonprogram.

I söndags den 22 november tog jag en joggingtur i Biskopsgården. Där besökte jag tre av de bostadsområden som byggdes under miljonprogramstiden. Biskopsgården är en stadsdel i Göteborg som börjades byggas under 1950-talet då Södra Biskopsgården bebyggdes. Därefter uppstod Norra Biskopsgården och senare längst i norr även Länsmansgården under 1960-talet. De områden som byggdes under 1960-talet byggdes under den tid som brukar kallas mijonprogrammet. Syftet var att bygga prisvärda bostäder så att arbetarna på varven i Göteborg, Volvo och hamnen skulle kunna ha närbelägna bostäder.

Under min rundtur besökte jag tre bostadsområden i Biskopsgården. Ett av områdena på Långströmsgatan i Svartedalen i östra Biskopsgården är mycket välbevarat, medan Solstaden i Länsmansgården byggts helt om av Skanska, i en så kallad turn-around ombyggnad. I samband med detta blev området även en Bostadsrättsförening. Karlaplatsen är det kommunala bostadsbolaget Poseidons hyresrättsområde. Här har åttavåningsskivhusen fått helt nya entréer, tegelfasader och totalrenoverats. Området har dessutom bytt namn 1995 till Karlaplatsen samt förtätats med trevåningshus mittemot höghusen.
I en stor del av Sveriges städer finns ett eller flera miljonprogramsområden. Många av dessa bostäder har ett stort underhållsbehov. Då kommer frågan: skall husen enbart restaureras i tidstypisk stil? är det bäst att de finns kvar som hyresrätter eller är en ombildning till bostadsrätter att föredra? skall husen totalrenoveras och ska områdena förtätas för att ge mer underlag till service för de boende?
Det är här Biskopsgårdne blir riktigt intressant. På bilderna och i reportaget nedan går det att se olika varianter på bevarande respektive förnyelse av miljonprogramsområden. Ännu ett exempel på förnyelse från Biskopsgården är 1960-talsområdet Väderilsgatan som omrustats till 1950-tal. Hann dock inte med det området denna gång.
Här vore det intressant att höra vad ni bloggläsarna tycker och anser om miljonprogramsområdenas framtid. Läs och se och skriv gärna i kommentarsfältet.
Turen började vid Solstaden vid spårvagnens ändhållplats Varmfrontsgatan.
Dessa åttavåningsskivhus byggdes under 1960-talet och totalrenoverades av Skanska under 1990-talet med nya balkonger, tegelfasad och nedtrappning av gavlarna. Området blev även en bostadsrättsförening, vilken subventionerades av Skanska. På så vid blev det möjligt för många av de boende att bo kvar. Denna ska turn-around-renovering med totalrenovering, blev dock mycket kostsam för bostadsbolaget.
Solstaden längst i norr.
Rikligt med nya balkonger. Avtrappande fasader på huset i bakgrunden.
Grundskolan bredvid Solstaden har välbevarad 1960-talsstil.
Skolan bredvid Solstaden går i 1960-talsstil.
På andra sidan vägen från Solstaden ligger bostadsbolaget Poseidons hyresrättsområde Karlaplatsen. Området bestod tidigare enbart av åttavåningsskivhus. Under renoveringen 1995 bytte området namn till Karlaplatsen och husen totalrenoverades med nya fasader, nya entréer och området förtätades med nya trevåningshus mittemot höghusen.
Poseidons kontor.
Trevåningshus från 1990-talet mittemot helrenoverat åttavåningshus från 1960-talet. Genom förtätningen med trevåningshusen bildades en gårdsgata genom området.
Höga ombyggda skivhus från 1960-talet bredvid trevåningshus från 1990-talet.
1990-talshus vid Karlaplatsen. Fin skulptur i förgrunden (påminner om de skulpturer som finns på Södra Guldheden i Göteborg).
Fin skultur bredvid Karlaplatsens nybyggen.
För att ta sig mellan Karlaplatsen till den närbelägna Långströmsgatan går turen genom en tidstypisk gångtunnel från 1960-talet. Ett exempel på den trafikseparering som utmärker alla dessa tre bostadsområden.
Gåntunnel bredvid Karlaplatsen. Ett exempel på trafikseparering från 1960-talet.
Skiss över Långströmsgatans hyresrättsområde. Bovista är hyresvärd.
Karta över Långströmsgatan.
Mycket välbevarat bostadsområde. Lägg märke till att det saknas fönster på gavlarna samt trafiksepareringen med parkeringen utanför husen.
Långströmsgatan i välbevarad 1960-talsstil.
Närbild på fasaden. På den understa bilden syns en dekoration på gavelväggen mellan de två husen.
Balkongerna och fasaden i närbild.
Tidstypisk dekoration på gaveln mellan husen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0