Ett glas vin och en kanelbulle, nej tack!

Strax innan jul publicerar DN en nyhet om att den nya alkohollagen som träder i kraft till sommaren. Den kan innebära att ett matställe inte behöver servera "lagad mat" utan att det räcker med "tillredd mat" för att få alkoholserveringstillstånd. Det är Alkoholutredningen som förelslår ovanstående ändring. Om detta träder igenom kan det innebära att inte bara traditionella restauranger utan även sushiställen, kaféer och hamburgerställen kan ansöka om och få rätt till alkoholserveringstillstånd.
Sedan Sveriges medlemskap i EU har jag sett den stegvisa avvecklingen av svensk alkoholpolitik. Införselkvoterna har försvunnit och vin- och spritreklamen syns överallt. Dessutom förekommer alkoholen i allt fler sammanhang till exempel vid after work och till och med vid föräldramöten och barnkalas. Här har bio- och kafékulturen varit en frizon. Både biografen och kafét har representerat platser för nöje där barnfamiljer, äldre och unga kunnat mötas utan alkohol. När det gäller biografen försvann den alkoholfria zonen när SF:s biograf Bergakungen invigdes i Göteborg. En restaurang med alkoholserverng integrerades då med biografen. Allt för att underlätta kombinerandet av alkohol med bio.
Nu med den nya alkohollagen kan även kaféet som frizon från alkohol försvinna. Vem vinner på detta? De som vill dricka vin, öl och sprit har redan tusentals ställen att välja mellan. Varför inte ha kvar kaféet som en plats för te- och kaffedrickande där både alla åldrar kan mötas?
Är det julledigheten som gör att detta inte debatteras? Varför uppmärksammas inte farorna med ökad tillgänglighet till alkohol? Nu går jag och förnyar mitt medlemskap i IOGT-NTO.
En latte macchiato och en kanelbulle ja tack! Ett glas vin och en kanelbulle, nej tack!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0