Alla vinner på tydlig arbetsklädsel.

Äntligen har Läkarförbudet beslutat att de skall driva frågan om en tydligare arbetsdräkt för läkare och att detta är en patientsäkerhetsfråga! Har väntat på detta länge. Det är underligt att patientsäkerhetsaspekten inte uppmärksammats tidigare.

Nu i januari är det tio år sedan jag började att läsa medicin. Som läkarstudent, vikarierande underläkare, AT-läkare och nu ST-läkare på randningsplacering träffar jag ny personal hela tiden. Det är olika avdelningar, akutmottagningar och mottagningar och överallt arbetar olika arbetskategorier. Som ny på akutmottagningen, vid hjärtstopp eller som husjour över flera avdelningar är det viktigt att snabbt veta vem som är vem. Vem är kardiologjour, vem sjuksköterska och vem är vaktmästare? Här skulle det vara av största vikt för både patient och vårdpersonal att få reda på vem som har ansvar för vad. Tydlig arbetsdräkt för olika yrkeskategorier behövs. Olika yrkesgrupper har olika utbildningar och olika ansvar.
Själv kommer jag ihåg två anekdoter som illustrerar arbetsklädselns betydelse. Som läkarstudent på akuten blev det omöjligt att hålla koll på vem som var vem när de flesta sjuksköterskor och undersköterskor inte bar den officiella namnbrickan/passerkortet utan istället hade egengjorda namnskyltar i form av ett hjärta där det bara stod förnamn som "Lena" eller "Stina". På hela det sjukhuset fanns en kultur att det det var ytterst få som bar riktig namnbricka. Det gjorde det möjligt för en kriminell att i veckor gå runt och utge sig för att vara vaktmästare utan namnbricka. Istället för att göra vaktmästarsysslor hade han passat på att göra diverse stölder innan säkerhetsavdelningen uppmärksammade honom.
Problem kan även uppstå om alla går civiklädda. En psykiater berättade att han hade deltagit i en länsrättsförhandling där en patient överklagat ett beslut om rättspsykiatrisk tvångsvård. När psykiaterna anlänt civilklädd hade juristerna först blandat ihop de två och trott att psykiatern var patient och tvärtom
.
Så för minskad stöldrisk, ökat patientsäkerhet och en ökad tydlighet inför patienten behövs olika arbetsdräkt för olika arbetskategorier. Varför inte införa kortärmad dräkt i olika färg med tydlig text på ryggen samt en tydlig namnbricka med foto och titel?

Kommentarer
Postat av: Karin

Jag föreslår även en väl synlig, personlig och officiell legitimation med foto. Kläder går att knycka.



2009-12-10 @ 10:16:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0