Varför glorifierar SVT monarkin?

Länge har jag funderat över varför flertalet tidningar och TV-kanaler extremt sällan granskar den svenska monarkin. Varför sätts inte verksamheten under lupp? Vart går apanaget? Varför erbjuder regeringen ett slott till kronprinsessan Victoria och Daniel Westling? Enskilda krönikörer skriver ibland kritiska krönikor, men i det stora hela förekommer ingen granskning. Sjukvården granskas kritiskt i program som "Uppdrag granskning", men när får vi se Janne Josefsson undersöka den svenska monarkin?

I kväll var det återigen dags för SVT:s skildring av monarkin i det årliga programmet "Året med kungafamiljen". Programmet är en "skildring" av kungafamiljen och ingen granskning enligt programledaren Linda Nyberg i dagens Metro. Inför nästa års prinsessbröllop har TV4 värvat Elisabeth Tarras-Wahlberg, hovets före detta informationschef. Jag betvivlar att hon som haft hovet som arbetsgivare i drygt trettio och även varit kronprinsessans personliga mentor kommer att bedriva någon form av kritisk granskning av monarkin.
Om det inte vore nog för kvällens program om året med kungafamiljen så sände SVT ikväll även en dokumentärfilm om Elisabeth Tarras-Wahlbergs arbete under 2008 för emiren i Qatar " I emiratens tjänst" kl 22-23. Det är spännande med en dokumentärfilm om mellanöstern, men varför detta glorifierande av en diktatur?Under de 30 minuter av dokumentären som jag såg framkom fina naturbilder på pärlfiskare och tält i öknen. Tarras-Wahlberg hjälpte till att anordna ett möte med ledare från arabvärlden och presidenter från Sydamerika. Hennes arbete var att se över rutinerna för protokollskrivandet. Förutom Tarras-Wahlberg som talar gott om sin arbetsgivare emiraten av Qatar får vi även se olika ledare som talar om Qatar som en internationell mötesplats.
Självklart får SVT göra en dokumentär om Qatar och självklart får Tarras-Wahlberg arbeta för en envåldshärskare i en diktatur om hon vill, men varför nämns bara Qatar i positiva ordalag i dokumentären? På Amnestys hemsida framkommer brister i de mänskliga rättigheterna t. ex. dödstraff  i Qatar, avsaknad av tryckfrihet och yttrandefrihet samt diskriminering och våld mot kvinnor bland annat. Varför nämns inte detta i reportaget? Dert enda som framkomi var svårigheten för de utländska gästarbetarna att få medborgarskap.
Qatar och Sverige, två olika länder, men båda med en odemokratisk monarki som glorifieras i media.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0