Kim Jong Il, kungen och Victoriadagen.

I dag kommer rapporter från Nordkorea om att deras ledare diktatorn Kim Jong Il ser avmagrdad och tärd ut. Det finns bilder som tyder på en kraftig viktnedgång och det spekuleras om att han skulle ha fått cancer i bukspottskörteln. Kim Jong Il är annars en man av mytiska proportioner. Han är son till Nordkoreas grundare Kim Il Song och både fadern och sonen beskrivs i Nordkorea som innehavare av överjordiska förmågor. Kim Jong Il föddes under två regnbågar och slog elva hole- in-one under sin första golfrunda. I den nordkoreanska grundskolan ägnas flera timmar per vecka till att läsa om Kim Il Songs barndom och uppväxt. Kim Jong Ils födelsedag den 16 februari firas alltid med enorma musikparader och militärmarcher. Detta i ett land där befolkningen saknar det mest elementära.

För oss svenskar låter detta helt absurt. Nordkorea är världens kanske mest isolerade land och Kim Jong Il är en sträng diktator som styr med järnhand. Han och hans söner vältrat sig i lyx, medan det finns rapporter om att befolkningen tvingas att äta gräs för att överleva. Sannolikt kommer någon av Kim Jong Ils söner att ta över när fadern blivit allt för sjuk. Orsaken till misären i Nordkorea eller Demokratiska Folkrepubliken Korea som det egentligen heter står att finna i att det är en diktatur. All makt utgår från statschefen som är en diktator. Statschefsposten ärvs och folket har ingen möjlighet att rösta fram den de önskar som ledare. Diktatorn värnar om sina privilegier och delar bara med sig till sina närmaste vänner. För att få något gäller det att hålla sig väl med diktatorn. Någon kritisk mediagranskning förekommer inte.

I morgon är det den 14 juli vilket är Frankrikes nationaldag, kronprinsessans 32-årsdag och även den så kallade Victoriadagen eller "Ölands nationaldag" som det står på Victoriadagens officiella hemsida. Statliga pengar går tilll ett okritiskt hyllande av den blivande statchefen. För skattepengar har Malena Ernman och Måns Zelmerlöv hyrts in. Mediahyllningarna har redan börjat idag och i ett flertal tidningar står om att Victoria och Daniel Westling  som representanter för Sverige tillsammans tagit emot Sydkoreas statchef.

Sverige är ingen demokrati. Statchefen kungen är inte demokratisk vald. Det verkar som om mediafolket vill hålla sig väl med kungafamiljen och skriva hyllningsreportage istället för kritisk granskning av kungafamiljen som makthavare. Det går inte att förneka att kungen som statchef är makthavare när han ständigt får träffa andra statchefer som den från Sydkorea. Victoriadagens hyllningar av den blivande statchefen på minner mig om Kim Jong Ils födelsedagsfirande. Victoria som blivande statchef och Kim Jong Il som nuvarande statchef i två olika länder utan kritisk mediagranskning av dem och där foket förväntas ställa upp i födelsedagshyllningar.

När ska Sverige få bli en demokrati? När ska vi få välja vår statchef? Jag har svårt att tro att kungen skulle abdikera självmant och ge upp sina privilegier. Därför krävs det att  vi invånare engagerar oss i stället. Arbeta för republik, Bedriv opinion, gå med i Republikanska föreningen och påverka din riksdagsledamot. För till skillnad från i Nordkorea kan vi avsätta vår odemokratiske statchef genom att riksdagen beslutar om detta i två omröstningar med mellanliggande riksdagsval. Låt oss kämpa för det. Låt Sverige bli en demokrati!

Länk till artikel i expressen.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_3194835.svd

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3201269.svd


http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=506088

http://www.dn.se/livsstil/victoria-firas-med-eller-utan-daniel-1.910861


http://www.expressen.se/Nyheter/1.

Kommentarer
Postat av: Nils Dacke

Jag tvivlar starkt på att kungahuset stöds av 70% av befolkningen och dom är definitivt inte ett plus utomlands vilket alla hävdar. Tvärtom ses ett kungahus som något konservativt och vem vill förknippa sina produkter med det, Scania, Ericsson eller Volvo?



Nej dags att flytta undan denna familj till de andra på kungaglashyllan i Europa där snart alla andra länders forna regenter sitter.



Prasselmedia som du riktigt påpekar gör inte sitt jobb alls. Det finns ingen granskning överhuvudtaget utan bara löjliga hyllningar.

2009-07-15 @ 11:07:27
URL: http://dackecountry.blogspot.com
Postat av: Julia Cromvik

Tack för din kommentar! Håller med fullständigt. Hur kan man veta hur många som är för monarkin när det aldrig har varit någon folkomröstning?



Det känns inte alls bra att kungen som statschef representerar Sverige utomlands. Han är ju inte demokratiskt vald.

2009-07-15 @ 17:14:21
URL: http://cromvik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0