Läkarrocken och hamburgarrestaurangen.

Av och till poppar frågan om vårdhygien upp. För alla som ej är inom sjukvården kan förklaras att vårdhygien handlar om att förebygga vårdrelaterade infektioner genom olika hygienrutiner. Hygienrutiner kan handla om allt ifrån enkelrum för patienten med vinterkräksjuka till att använda handskar vid såromläggning och därefter sprita händerna. Dessa hygienregler finns även inom livsmedelsbranschen och tidningarna brukar varje år skriva reportage och visa otäcka bilder om hur ohygieniskt det kan se ut på de restauranger som fått anmärkning av miljö- och hälsoskyddskontoret. Senast igår fanns ett reportage i GP om matställen som tillfälligt fått stänga (1.).Vid matlagning i hemmet är de flesta noga med att diska skärbrädan efter att ha skurit kyckling och därefter sallad. Allt för att minska risken för en campylobacterinfektion.

Allt detta kan synas som självklarheter. Alltså borde det vara det även inom sjukvården. Det var ju läkaren Semmelveis som i 1800-talets Wien införde handtvätt med klorerad kalk så att läkarna inte skulle gå direkt från obduktion till förlossning. Efter handtvätten minskade dödligheten i barnsängsfeber enormt. Tyvärr är detta inte alls självklart inom vården. Häromdagen läste jag några sorgliga artiklar i Dagens Medicin, (2-4.) Det handlar om att Upplands landsting vill spara in på läkarrockarna. De anser att de långärmade kläderna inte är förenliga med vårdhygien. Många läkare kommer nu att beställa rockar själv till självkostnadspris. Enligt Martin Wohlin, vice ordförande i Upplands allmänna läkarförening behövs rocken när man visar runt utländska gäster, eftersom man då inte kan gå runt i den vanliga klädseln som han kalar för "pyjamas". Andra läkare har tidigare kallat den kortärmade sjukhusklädseln för klädseln för "smurfdräkt" då många har blå kortärmad tröja och vita byxor.

Det ligger säkert mycket nostalgi i rocken för mina äldre kollegor. När jag läste infektionskursen på läkarutbildningen 2003, sa infektionsprofessorn att det var av största vikt att vi läkarstudenter bar rocken för det hörde till läkarrollen. Under tiden som vårdbiträde sommaren 2001 fanns ingen handsprit på det kommunala äldreboendet. Vi fick inga arbetskläder av arbetsgivaren och ingen introduktion i hygienrutiner. Mycket av detta håller dock på att ändras. Sedan 2007 står i Hälso- och sjukvårdslagen att vårdgivaren skall bedriva vård med god hygienisk standard, se Socialstyrelsens riktlinjer (5-6) Där nämns bland annat att vårdgivarna (läs läkare, sjuksköterskor med mera skall använda kortärmad arbetsdräkt. Detta har många inom sjukvården svårt att acceptera. Jag håller med om att läkarrocken är praktisk med alla fickor och att den gjort det lättare att identidiera läkaren. Men det är ohållbart att bära den för att riskera hygienen.

För några år sedan besöte jag Max hamburgerrestaurang i Trollhättan. Ett plakat hängde på dörren till kassadisken där stod att för att gå in till kassa- eller köksområdet krävdes hel och ren kortärmad arbetsdräkt, nytvättande och avspritade händer. Vad jag kunde se följdes detta av de anställda. På de vårdcentraler och sjukhus jag arbetat på är det dock få som följer ovanstående regler. Det är få som byter arbetskläder varje dag, ringar och klockor bärs ofta och läkarrocken används vid patientkontakt. När Läkartidningen besökte sjukhus hittade de ingen läkare som klädde sig korrekt (7). När det varit information från vårdhygienläkaren har jag sett folk vända i dörren, då de inte vill ha information. När vi under hygieninformationen fick vi reda på att Sverige har mindre problem med spridning av antibiotikaresistens än t. ex. Storbritannien där läkarna använder slips och skjorta under läkarrocken satt folk och ifrågasatte. "om vi inte får ha långärmat, varför får vi då ha namnbricka. Namnbrickan hänger ju ner som en slips och kan nudda i patienten? Vilka vetenskapliga bevis finns för att vi ska ha kortärmad arbetsdräkt? Jag vägrar att klä på mig kortärmad pyjamasdress då jag inte tycker att det finns tillräckliga bevis ännu" osv. ..

Det är vuxna läkare som argumenterar enligt ovan. Läs på om evidens från Socialtyrelsen (8.).Socialstyrelsen har redan beslutat om kortärmad klädsel. Jag skäms varje gång jag ser sjukhuspersonal som inte följer dessa regler. Sjukvården är en enormt kunskapsintensiv bransch med många högutbildade. Alla läkare och många andra inom sjukvården har läst kurser om bakterier och mikrobiologi, antibiotikaresistens och multiresistenta bakterier. Vi arbetar med många livshotande sjuka. När ska alla inom sjukvården lära sig att följa de mest basala hygienreglerna. Hur svårt kan det vara? När ska vi börja kunna hålla samma hygienrutiner som hamburgerrestaurangen? Om sjukhuset varit en hamburgerrestaurang hade miljö och hälskoskyddskontoret fått oss att stänga för länge sedan.

1. http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=506825

2. http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/07/17/lakare-koper-egna-rockar/index.xml

3. http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2009/03/16/akademiska-vill-spara-in-p/index.xml

4. http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2008/06/16/lakare-vagrar-lamna-ifran-/index.xml

5. http://www.sos.se/sosfs/2007_19/2007_19.htm

6. http://www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/6A505CF7-4B92-4B15-B03B-B491E6D07EDA/13423/20091

7. http://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6021

8. http://www.socialstyrelsen.se/NR/rdonlyres/6A505CF7-4B92-4B15-B03B-B491E6D07EDA/13423/200912633.pdf
Sidan 4 rekommenderas!



Kommentarer
Postat av: Märtha

Bristande "säkerhetskultur" verkar finnas även på andra ställen än på Ringhals och Forsmark. Håller absolut med om att läkare och annan sjukvårdspersonal ska följa hygienkraven! Det borde vara en självklarhet för varje utbildad inom vården.

2009-07-21 @ 17:55:02
Postat av: Julia Cromvik

Instämmer! Vet ej hur det är i detalj med säkerhetstänkandet på de svenska kärnkraftverken, men det underliga i vården är att ju högre utbildning personalen har desto färre följer hygienreglerna.



Tack för din kommentar!

2009-07-22 @ 00:55:12
URL: http://cromvik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0