Sluta att säga att det inte finns utbildad personal.

I dagens nätupplaga av Dagens Medicin står att patientföreningarna inom psykiatrin är oroade av att man på många psykiatriska kliniker drar ner personalen inom öppenvården med 50% under semesterperioden. Många landsting stänger även avdelningar under sommaren. Enligt den undersökning som Sveriges radios ekoredaktion gjort uppger landstingen att neddragningarna sker på grund av att det inte går att hitta utbildad personal. 

Det tror jag inte på. Det finns många sjuksköterskor, läkare, skötare med flera i Sverige. Sverige har utbildad personal, med det handlar som allt annat om utbud och efterfrågan. Hur mycket kan landstingen tänka sig att betala personalen? Finns ingen prioriteringslista över vilken verksamhet som skall bedrivas under sommartid? Nu låter det ideligen som om att nu får den psykatriska öppenvården dras ner och avdelningar stänga för att det inte finns personal. Tillnyktringsenheten i Göteborg kommer att vara stängd i fyra veckor på grund av att de inte får tag i sjuksköterskor. Det låter ju helt ofattbart! Vilka verksamheter stänger nästa år. Ska alla intensivvårdavdelningar eller förlossningar stängas på grund av personalbrist? Har verksamhetscheferna inte gjort upp någon plan för sommaren i förväg. 

För några somrar sedan arbetade jag som underläkare inom slutenvårdspsykiatrin. Det var vedervärdigt. Hyrläkare som sprang mellan avdelnigarna och nya läkare varje vecka. En vecka mitt i juli var överläkarraden tom på schemat för en avdelning. Alla patienter frågade om vilken överläkare som skulle komma nästa vecka. Ingen visste. Det kom aldrig någon överläkare. De sjukaste patienterna fick flytta över tillfälligt till andra avdelningar och de andra fick vara kvar. Då det inte fanns någon läkarkompetens där de veckorna kallades det för en "omvårdnadsavdelning" då patienterna fick omvårdnad av sjuksköterskor och skötare. Jag hade hellre kallat det förvaring. Varför ligga inne på sjukhus om du inte får tillgång till medicinsk kompetens?

Allt handlar om prioriteringar. Om bara landstingen betalade tillräckligt skulle alla svenska psykiatrer och sjuksköterskor som arbetar i Norge kunna arbeta i Sverige under sommaren. På den psykiatriska kliniken där det inte fanns överläkare arbetade flera svenska hyrläkare. En av dem arbetade i Norge 50% av tiden. Så om landstingen vill ha bemanning sommartid så finns det, om det bara betalar tillräckligt. Däremot tror jag att de inte vill betala vad det kostar. Därför hänvisar de hellre til personalbrist istället för att kalla det vid sitt rätta namn: besparing.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0