Dagens rätt: befria männen från mönstringen!

I dagens Aftonbladet står att riksdagen den 12 juni röstat för stora delar av pliktutredningens slutbetänkande. Där ingår att den allmänna värnplikten med mönstringstvång för män försvinner. Det skall dock finnas en plikt för alla över 18 år att svara på en webbenkät för att Försvarsmakten skall kunna bedöma deras lämplighet. Mönstringstvånget skall kunna återtas efter regeringsbeslut. Tvånget skall då gälla både kvinnor och män. Förvsaret skall varje år rekrytera ca 6000 frivilliga till en militär grundutbildning. 

Äntligen slipper männen mönstringen! Jag kommer aldrig att glömma mönstringsbussarna som gick över natten från Luleå till Pliktverket i Östersund. Efter minimalt med sömn i nattbussen fick vi alla äta en enklare frukost och därefter direkt in till IQ-test! För oss kvinnor var detta helt frivilligt och vi kunde göra vårt bästa på alla testerna väl medvetna om att vi kunde tacka nej om vi inte fick den värnplikt vi önskat. Männen riskerade dock att placeras på upp till 15 månaders tjänstgöring med endast symbolisk ersättning utan möjlighet att kunna tacka nej.

Vare sig vi har frivillig tjänstgöring eller obligatorisk skall det vara samma rättigheter och skyldigheter för män som kvinnor. Det är ofattbart att försvaret kunnat få bedriva en så omfattande mönstring bland enbart männen. Hur kan de tro att de hittar de mest lämpade när de redan sorterat bort alla kvinnor? Det har också varit slaveri att tvinga männen
till gratisarbete som värnpliktiga.

Fram för ett jämställt försvar!

Kommentarer
Postat av: Rvd

Jag håller med! Ett beslut i tiden.

2009-06-24 @ 23:58:02
Postat av: Emma

Håller oxå med om att detta inte kommer en dag för tidigt. När nästa generation tittar tillbaka på detta så tror jag med bestämdhet att det kommer att tycka att dåtidens mönstring ter sig lika ofattbart som att vi fått röka på varenda restaurang och offentlig plats som att vi även haft barnaga i Sverige. Min poäng är att nya regler och lagar förändrar vårt sätt att tänka och är normgivande vilket gör att jag välkomnar genomtänkt utveckling. Eller egentligen utveckling överhuvudtaget då fel beslut kan rättas till men att stå stilla och undra hur det skulle kunna bli gör att allt avstannar. Som du skriver så är det befängt att tro att de mest lämpliga för det militära enbart skulle återfinnas bland männen dvs endst 50% av befolkningen.

2009-06-25 @ 09:39:40
Postat av: Julia Cromvik

Jag tror också att vi kommer att se tillbaka och tycka att mönstring för enbart män har varit ofattbart. Själv är jag förvånad över att omsvängningen i riskdagen varit så snabb. Minns en TV-debatt där feministen och dåvarande ordföranden för socialdemokraternas kvnnoförbud Inger Segelström argumenterade mot att kvinnor skulle mönstra eftersom kvinnorna har nio månaders graviditet istället. Som om alla kvinnor födde barn och att föda barn vore kvinnors enda uppgift.

2009-06-25 @ 10:29:54
URL: http://cromvik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0