Dags att reformera LAS!

Nu har sommarens inrikespolitiska happening börjat: Almedalsveckan. Tyvärr har jag ingen möjlighet att besöka Visby. Var dock där 1991 och såg Ian Wachtmeister och Bert Karlsson stapla läskebackar och sjunga "Drag under galoscherna", ett något komiskt framförande. 

I dag talade Maud Olofsson i Almedalen  och nämnde att hon önskar en diskussion kring lagen om anställningsskydd, LAS. Jag håller med, det är på tiden. LAS har blivit  heligt. Centerpartiet verkar vara det enda parti som vågar diskutera turordningreglerna "sist in, först ut" inom LAS. 

* Turordningsreglerna minskar rörligheten på arbetsmarknaden. Under min tid som AT-läkare på vårdcentral träffade jag åtskilliga medelålders kvinnor och män som sedan länge tröttnat på sin arbetsplats. Många var sjukskrivna på grund av nedstämdhet och ännu oftare på grund av smärta och värk i axlar, knän och ryggar. De klarade ofta av hushållssysslorna i hemmet och hade arbetsförmåga inom många arbeten, dock inte sitt eget. Ändå stannade de kvar. Ett exempel, om du är 45 år, bor i en glesbygdskommun och inte klarar  av att fortsätta med arbetet som montör av bildelar på grund av axelsmärta. Vad gör du?Söker nytt arbete eller stannar kvar som sjukskriven?  Många av de människor jag träffade valde att stanna kvar som långtidssjukskrivna, trots omplaceringar och arbetsträning in absurdum. Många 45-åringar som jag träffade hade arbetat tjugo år och var "in-lasade" och vågade inte byta arbetsplats.. 

* Ungdomar och invandrare släpps inte in på arbetsmarknaden. När 45-åringen i ovanstående exempel stannar kvar som långtidssjukskriven hindrar de någon ny från att komma in. Den nya personen får i bästa fall ett kortvarigt vikariat. 

Många fackförbund värnar i första hand de tillsvidareanställda. I samband med uppsägningarna inom bilindustrin nämns antalet varslade. Då brukar det vara antalet tillsvidareanställda som får gå. Det som sällan nämns är alla projektanställda, konsulter, vikarier och visstidsantällda som redan fått lämna. Vilket politiskt parti eller fackförbund värnar om dem?

Arbetslösheten bland 15-24 åringar i Sverige är skrämmande, 25% bland männen och 24% av kvinnorna, källa:http://www.scb.se/Pages/PressRelease____273382.aspx. I Danmark var den under 2008 8%, i Sverige under samma tid 20%, källa:http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/ungdomsarbetsloshet/. 

I Danmark finns inte turordningsregler och tryggheten består i  att det är lätt att hitta ett nytt arbete. Läs mer i DN:sartikel: http://www.dn.se/nyheter/politik/unga-svenskar-far-jobb-i-kopenhamn-1.645243. 

Nu när arbetslösheten bland unga vuxna når rekordnivåer krävs nya tag. Vilket ska bli nästa parti att diskutera LAS?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0