Det Sverige media glömde

Nu börjar snart juli månad. Det är en klassiska semestermånaden då vi går på industrisemester, åker ut till västkusten, Västervik, Båstad och Gotland. Små havsnära orter lever upp som aldrig förr. Sommarkaféer öppnar, Stureplansfolket åker på tennisveckan i Båstad och vi cyklar från campingen, sommarstugan eller båten till små närlivsbutiker. 

Det tråkiga med juli är nyhetstorkan och den låga bemanningen på vårdcentralen, på banken och i gymmet. Det fina är att när riksdagen går på sommarledigt och stadsborna reser till landet så får vi en mer heltäckande nyhetsrapportering. För en gångs skull får vi läsa reportage om livet utanför Stockholms innerstad. Medieforskaren Gunnar Nygren utforskade tillsammans med Lars Nord från Demokratiinsitutet mediebevakningen inom storstockholm. Slutsatsen redovisas i boken "Medieskugga" från 2002. De fann att Stockholms förorter befann sig i medieskugga då rikstidningarna främst bevakade innerstaden och då det ofta saknades lokaltidningar i Stockholms kranskommuner. 

Jag har svårt att förstå den extrema bevakningen av storstädernas innerstäder. Både storstädernas förorter och övriga Sverige upplever jag vara i medieskugga. Under 2008 års besparingsprogram på SVT beslutade Eva Hamilton att TV-produktionen undantaget lokalnyheter och sport skulle produceras i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Hej då till Norrköping, Falun och Växjö. Några år tidigare lade DN ned sin lokalredaktion i Luleå.  Även andra medier är starkt Stockholmsfixerade eller vad tycks om tidningen mamas val av bloggare med bostadsort: Pernilla Wahlgren, Lidingö, Cecilia Blankens, södermalm, Tilde Fröling, vasastan, Sanna Lundell, södermalm och enda undantaget Johanna Toftby, Skövde. 

Större delen av Sveriges befolkning bor utanför storstadsregionerna. När får vi reportage om och från Gnesta, Arvidsjaur,, Gullspång eller Ronneby. Alla dessa orter skildras i den lokala tidningen och TV-nyheterna, men bevakningen i riksmedia brukar inskränkas till rapportering om brott eller olyckor, tex Malexandermorden, Arbogamorden, Åmselemorden osv. Det är nog detta som gör att befolkningen i Stockholm med fler storstäder upplever sig vara i centrum. Det är i storstaden allt händer och sker. 

Jag tror det är tvärtom. Nästan alla Norrbottningar har varit i Stockholm, men få stockholmare har varit i Norrbotten. Invånarna i Bengtsfors vet exakt hur Nya Ullevi och Götaplatsen ser ut i Göteborg, medan många Göteborgare inte ens vet vilket landsting Bengtsfors tillhör. Folket utanför storstaden Stockholm vet allt om Stockholm, men inte tvärtom.

Till alla journalister och andra som bor i Stockholms innerstad; vi läser om er dagligen. Vi vet allt om alla vägbyggen på Östermalm och trafikkö på Essingeleden. När ska ni börja intressera er för oss, alla vi som bor utanför tullarna till Stockholms innerstad. 

Kommentarer
Postat av: Märtha

Det ligger mycket i det du skriver. Jag har ibland undrat varför många storstadsbor inte intresserar sig för andra delar av landet, speciellt de nordliga delarna.

2009-06-29 @ 11:05:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0