Ett stort tack till den svenska familjepolitiken! Men individualisera föräldrapenningen!

I media hörs ofta negativa röster angående socialförsäkringssytemen. Enligt dagens DN är kön för socialbidrag fyra månader i Stockholm, Försäkringskassan har också fått hård kritik. Jag vill dock uppmärksamma det som fungerar bra. Tack Sverige för:

- en av världens mest generösa föräldrapenningssystem. I vilket annat land har den ena föräldern rätt till 10 dagars ledighet i samband med förlossningen, 480 dagar med föräldrapenning, varav 390 sjukpenninggrundande dagar, rätt till deltid fram tills barnet är åtta år. 

- den kommunala öppna förskolan. Vilken mötesplats! Har de senaste månaderna besökt öppna förskolan i Lundby, på Sjumilaskolan och vid Vårväderstorget i Biskopsgården. Vilken förmån att få möta andra föräldrar, barn och förskollärare kostnadsfritt på en neutral plats utan kommersiella eller religiösa kopplingar. En enorm möjlighet till kontakt mellan familjer och integration mellan kulturer och  möjlighet till stöd och kontakt för de familjer i behov av detta. 

- barnavårdcentralen (BVC). En fin fortsättning på mödrahälsovården. BVC-personalen följer nästan alla barn regelbundet tills skolan. Med mätningar av läng, vikt och huvudomfång samt sjuksköterske- och läkarbesök kan barn med tillväxtrubbningar eller sjukdomar fångas upp tidigt. Jag har själv sett ett yngre barn med tillväxtrubbning på grund av brist på sköldkörtelhormon. Det var i Kina (Shanghai) och tllväxthämningen upptäcktes mycket sent, då det inte fanns någon läng- eller viktkurva. 

Vad kan då förbättras inom svensk familjepolitik. Här kommer mina förslag: 

- individualisera föräldrapenningen! Dela upp de 480 dagarna i 240 dagar per förälder! Förhoppningsvis kommer fäderna att vara hemma mer och få bättre kontakt med sina barn och kvinnorna blir borta kortare tid från arbetslivet. Om kvinnorna fortsätter att ta ut mer än 80 % av dagarna kommer arbetsgivarna att fortsätta att betrakta dem som riskarbetskraft och ge lägre lön till kvinnor. Som det är nu är det i första hans kvinnorna som tar ansvar för hushåll och barn och arbetar deltid, medan småbarnsfäder arbetar mest av alla. 

- släpp in männen! Låt fäderna få mer utrymme och plats på BVC och förskolan! Låt detta inte vara kvinnornas revir, 

- var öppen för olika familjer. Utgå inte från någon norm om en mor och en far. Både MVC, BVC och förskolan bör vara öppen för att barn och vuxna lever i olika konstellationer, långt ifrån alla i kärnfamilj. 

- förbättra studenternas föräldrapenning! Föräldrapenningen är generös ja, om du har en sjukpenninggrundande inkomst (SGI). Om du däremot är student och lever på CSN är det en ekonomisk katastrof att vara föräldraledig. Möjliggör för studenter att ha barn!

- bort med kön till förskolan! Göteborg är Sveriges sämsta förskolekommun. Ingen gång sedan 1995 har Göteborg lyckats följa skollagen och erbjuda en förskoleplats inom fyra månader. Samtliga kommuner bör följa skollagen. Om kommunerna har svårt att göra detta får de prioritera barnen till de föräldrar som arbetar. Sluta med att låta barn till föräldralediga uppta förskoleplatser 15 timmar per vecka (Göteborg) eller 30 timmar per vecka (Stockholm). 

- bort vårdnadsbidraget. Den som vill vara hemmaförälder bör finansiera detta själv, inte få pengar av skattebetalarna. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0