Michael Jackson, tabletter och Apoteket

Sent i går kväll svensk tid bekräftades att en av de största musikartisterna någonsin, Michael Jackson avlidit. De första rapporterna nämnde hjärtattack, vilket tolkades som hjärtinfarkt. I dag har ny information framkommit  från anhöriga till familjen Jackson och  familjens advokat att Jackson var beroende av Demedrol och Xanax. Demedrol är en stark opiod, dvs ett syntetiskt morfinliknande ämne, i Sverige kallat petidin och Xanax är alprazolam, dvs en bensodiazepin. Uppgifter finns att Jackson fått en injektion från en läkare i hemmet och därefter slutat att andas. Enligt det offentliggjorda larmsamtalet skall han ha drabbats av andningssvikt.

Sannolikheten för att Jackson dog av drogrelaterad död är alltså  stor. Det definitiva svaret får vi först efter den rättsmedicinska obduktionen. Om det var Demedrol och Xanax  är det en en kombination mycket lik den Malin Hjärtström dog av. I så fall är Jackson ännu ett offer för läkemedelsrelaterad död, tillsammans med Marilyn Monroe, Elvis Presley, Heath Ledger, Anne Nicole Smith och miljontals andra. 

Läkemedelsindustrin är en mycket stark aktör. Nya preparat marknadsförs ofta med aggressiv reklam från de vinstdrivande företagen. Jag får nästan dagligen läkemedelsreklam hem.  Allteftersom blir biverkningarna mer kända, tex var sömntabletterna  Zopiklon  mer beroendeframkallande än man först anat. Det förekommer också läkare som förskriver mer än de borde, se DN:s artikelserie från 2008 om detta. 

Läkemedel är inte en vara som andra. För att motverka vinstdrivande läkemedelsbolag, alltför liberala förskrivare och apotekspersonal som får provision krävs ett välskött apoteksmonopol. Från och med 1 juli är det ett minne blott. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0