Sjukskrivningarna rasar på rätt ställen

I dagens DN (pappersutgåvan) står att sjukskrivningarna minskar och att de regionala skillnaderna är stora. Enligt DN är det "ett uppseendeväckande ras" i Jämtland, men endast marginella skillnader i Jönköpings län. Enligt Försäkringskassans huvudkontor är minskningen 21% i Jämtland, 17% i Västernorrland, 13% i Norrbotten, men bara 3% i stockholm och 1% i Jönköping. Minskningen gäller för perioden januari-maj 2009, jämfört med samma period 2008. 

Detta är kanon! Det har länge varit uppenbart att det förekommit stora regionala skillnader i ohälsotal, dvs det mått på antal dagar som försäkringskassan betalar ut från socialföräkringen. Alliansregeringen har haft som mål att minska på detta och strama åt reglerna. Oppositionen har kallat detta en  jakt på de sjukskrivna. Ohälsotalet har länge varit högst i Norrlandslänen med Jämtland i spetsen och lägst i Jönköpings län. Jag anser att detta omöjligt skulle kunna förklaras enbart av åldrande befolkning eller ökad sjukdomsförekomst i Norrlandslänen. Sannolikt har dessa skillnader i ohälsotal bestått i en attitydskillnad hos de sjukskrivande läkarna och patienterna. Ett exempel på detta är att Övertorneå för några år sedan hade lägst sjukskrivningstal medan omgivande kommuner låg i Sverigetoppen. Skillnaden var att Försäkringskassan Övertorneå arbetat med att få ned sjukskrivningstalen, samt att de även hade en försäkringsläkare som var restriktiv med att bevilja sjukskrivning. 

Det är därför enormt glädjande att minskningen av ohälsotalet är som störst där det varit som högst. Antalet "onödiga" sjukskrivningar har sannolikt varit som högst i Krokom i Jämtland och som lägst i Jönköping. De regionala skillnaderna minskar nu. Det gynnar både skattebetalare och de patienter som blir bemötta på ett mer enhetligt sätt när de är i behov av sjukskrivning. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0