SKL och vårdplatserna

Nyligen kom Sveriges kommuner och landsting, SKL med en rapport om hur vården blivit bättre efter de neddragningar som gjordes under 1990-talet. Rapporten heter "Utvecklingen i svensk hälso- och sjukvård" och Dagens Medicin har länkat till rapporten i dagens nätupplaga. 

I rapporten konstateras att personalminskningarna på 20% av lanstingens personal under 90-talet inte inneburit någon försämring av kvaliteten, kvaliteten har snarare blivit bättre mätt genom ett flertal kvalitetsregister, tex bråckregistret, RIKS-HIA-registret för hjärtinfarkter, strokeregister, palliativa registret med fler. Det står också att 90-talet inneburit en kraftig minskning av antalet vårdplatser i samband med ädelreformen. Under 60-talets slut fanns 120 000 vårdplatser på svenska sjukhus, efter ädelreformen 1992 fanns 50 000 vårdplatser och nu endast 25 000. År 2007 hade Sverige 2,2 vårdplatser per 1000 invånare, vilket är det lägsta antalet vårdplatser bland 17 länder , EU plus Norge och USA. Medelvårdtiden har även kortats. 

SKL drar slutsatsen av detta att vårdplatserna nu används effektivare samt att risken för den enskilde invånaren att bli inlagd på sjukhus har minskat. Detta är absurt. Jag tvivlar på att Sveriges invånare är friskare och behöver mindre sjukhusvård än befolkningen i de andra OECD-länderna. När det nu finns mycket färre vårdplatser innebär det hårdare belastning på personalen, mer överbeläggningar, mer tidiga riskabla utskrivningar samt patienter utlokaliserade till andra avdelningar. Dessutom ökar risken för vårdrelaterade infektioner när enkelrummen är färre. DN skrev tidigare i somras att chefsöverläkaren på Karolinska universitetssjuhuset medgett undantag från de isoleringsregler som gäller för patienter med multiresistenta bakterier, MRSA under sommaren 2008. Detta på grund av en skriande platsbrist. Inget av detta tar SKL upp. Istället skriver man om det som något positivt att risken att hamna på sjukhus har minskat. Vakna upp SKL! Välkomna ut i verkligheten till vårdavdelningar och akutsjukhus för att se vad platsbristen medför. 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0