Snart börjar vårdkrisen!
I Dagens Nyheter idag skriver författaren Inger Edelfelt en välskriven artikel om hur hennes mor vid dryga 90 års ålder fick åka runt mellan Brommageriatriken och Sankt Görans sjukhus. Edelfelt har många bra synpunkter, bland annat efterlyser hon en helhetssyn kring den äldre, inte runtflyttande kring flera olika enheter. Hon ger också en målande beskrivning kring en evighetslång väntan på akutmottagningen, där modern dödsjuk fick vänta dryga nio timmar på en vårdplats. Det är detta jag tänker kommentera.
Sverige är ett av de OECD-länder med lägst antal vårdplatser per capita. Jag har egen erfarenhet av arbete som medicinjour på akutmottagning när alla vårdplatser redan är fullbelagda. Då patienterna oftast blir utskrivna först vid lunch resulterar det i att många patienter får vänta på vårdplats i korridoren på akutmottagningen. Det kan både röra sig om åldringar som väntat hela natten på en hård brits eller 40-talister med pågående hjärtinfarkt som borde ha en plats på hjärtavdelningen. Bristen på vårdplatser i Sverige är akut. Ofta är det fullbelagt och överbelagt, även de månader det inte går influensa eller vinterkräksjuka. Intensivvårdavdelningen (CIVA) på Sahlgrenska universitetssjuhuset, område Sahlgrenska har en beläggningsrad på 140 %! Medicinkliniken på Sahlgrenska har dragit in på 32 vårdplatser under 2008.
När det är en uppenbar brist på vårdplatser är det upp till ansvarig överläkare (bakjour) att prioritera de patienter som behöver en vårdplats. Det är inget lätt uppdrag. När det är fullbelagt på alla avdelningar och många patienter på akuten som väntar på vård finns följande alternativ:
- att skriva hem patienter från avdelningen (det är inte lätt att korta vårdtiderna ännu mer)
- att utlokalisera patienter till andra klinikers avdelning (detta innebär sämre vård då personalen på hudkliniken inte är vana vid patienter med lunginflammation och vice versa)
- att låta patienterna vänta på en vårdplats på akutmottagningen (det innebär en medicinsk risk att ha patientern liggande i akutenkorridoren utan att få samma tillsyn eller övervakning som på en vårdavdelning).
Läkarförbundet har påpekat riskerna med vårdplatsbristen ett flertal gånger. Nu närmar sig vårdkrisen då många sjukhus minskar platsantalet sommartid. Detta kan fungera på de kliniker som drar ner på de planerade operationerna sommartid, men det är vanvettigt att dra ner platser tex på en medicinklinik där 80-90% av patienterna läggs in akut. När skall politiker, sjukhusdirektörer och verksamhetschefer förstå att människor får lunginflammationer, gallbesvär och hjärtinfarkt även sommartid.
Kommentarer
Trackback