Vad vi lätt blundar för- tills vi själva drabbas

Den 18 april i år var den dyster dag i Malmberget, Gällivare kommun. Två av kommunens unga vuxna hittades döda, den ena var 21-åriga Sebastian Nilsson, den andra 19-åriga Malin Hjärtström. De var båda bekanta med varandra. Droger misstänktes tidigt ligga bakom dördfallen. Igår offentligjordes svaret från den rättsmedicinska obduktionen av Malin Hjärtström. Hon hade inte intagit alkohol, däremot bensodiazepinen alprazolam (Xanor) och metadon och dött i sömnen. 

Jag tror att drogpanoramat ändrats. Självklart kvarstår alkohol som den största ungdoms- och vuxendrogen, eftersom den är legal. Detta är välkänt. Däremot har internet och öppnare gränser bidragit till ett större narkotikamissbruk. När jag gick i gymnasiet talades om tobak, alkohol, hasch, amfetamin, kokain och heroin på undervisningen. Nu efter att ha arbetat som läkare i några år har jag endast träffat ett fåtal heroinmissbrukare, däremot desto fler tablettmissbrukare. Det är detta som många inom vuxenvärdlen missat. Tillgängligheten på nätet och via langning gör att många blandar tabletter i vanvettiga cocktails. Tröskeln för att prova är hos vissa mycket låg. Jag har träffat en tonårig flicka som frågat efter en Alvedon av en okänd man på nattbussen och fått en tablett som hon ätit. Därefter kom hon in på akuten med hallucinationer.. Det speciella är att även de som vanebrukar tabletter inte anser sig vara narkomaner och omgivningen ser dem inte heller som narkomaner. Ett exempel är att Malin Hjärtströms mor i en intervju i lokaltidningen NSD säger att Malin inte alls var någon narkoman. Däremot framkommer i artikeln att Malin konsumerade illegala tabletter. Har också på medicinakuten träffat en ung man som blandat alkohol, bensodiazepin, kokain och GHB samtidigt. När jag frågade om han missbrukade heroin blev han arg och sa att så lågt skulle han aldrig sjunka. 

Det många missat är att tabletterna och GHB i många fall är livsfarliga. Västsverige med Göteborgsregionen i spetsen har världens största problem med missbruk av det tidigare narkosmedlet GHB/GBL (källa GT:s serie från 2008 om GHB samt artikeln i GP 08-11-08 "Hög dödlighet bland GHB-missbrukare"). Den genomsnittlige GHB-missbrukaren dör vid 26 års ålder, heroinmissbrukara lever 10 år till. Antalet fall ökar, 2003 vårdades 58 st på Göteborgssjukhusen för GHB-intag, 2007, 124 stycken. 

Jag tror det behövs massiva insatser för att ändra på detta: 
- ökad medvetenhet om riskerna med tablett- och/eller GHB-missbruk hos unga samt vuxna. Fokusera mer på detta i undervisningen.
- ökade polisresurser. Polisresurserna i små kommuner i Norr- och Västerbottens inland är minimala. Gällivarepolisen hade de senaste åren prioriterat bort drogmissbruket. 
-ökade resurser till beroendevården inom psykiatrin. Har själv träffat yngre vuxna med bensodiazepinberoende som Malin Hjärtström. Psykiatrin behöver mer resurser för att ta emot dem när de söker vård. 
-attitydförändring hos oss vuxna. Jag tror det behövs mera av "straight edge" filosofi, att  uppmanar till drogfrihet och att vi slutar att förhärliga lådvin, tobak, sömntabletter och allt annat som grusar våra sinnen. 
- drogtestning vid psykiska problem. I artiklarna om Malin säger mamman att Malin hade depression och ångest. Det är mycket möjligt att det är tablettmissbruket som orsakat detta. Både alkohol och lugnande mediciner (bensodiazepiner) ger enbart kortvarig ångestlindring, på sikt ses ångest och abstinens. Det är av största vikt att BUP, vuxenpsykiatrin, vårdcentralen, skolhälsovård och företagshälsovård kan få drogtesta för att hitta dessa individer. 
- återinför tullen. 

Senare i år har ytterligare en ung person i Gällivare dött av droger, det i en kommun med 18 000 invånare. För att motverka detta krävs krafttag, annars kan det snart vara du eller någon nära dig som drabbas.




Kommentarer
Postat av: Lisa

Juls,

Ser fram emot att du blir ledarskribent i morgontidningen! Gärna snarast.

2009-06-26 @ 19:24:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0