Våga vara blek!

Inför semestertider finns ett ämne som tyvärr alltid är högaktuellt, solskydd. I dagens Expressen utalar sig en representant för Strålsäkerhetsmyndigheten SSM att det finns en epidemi av hudcancer. Antalet maligna melanom har femdubblats sedan 1960-talet i Sverige. Risken för malignt melanom ökar om man bränt sig som barn. Risken för de andra hudcancertyperna basaliom och skivepitelcancer är däremot mer beroende av den totala solbestrålningen under livstiden. Det är därför mycket glädjande att alltfler inser riskerna med solen. Jag är övertygad om att solbestrålning är en av de mest cancerframkallande aktiviteter vi utsätter oss för. Debatten har ofta handlat om den eventuella faran med tillsatser innehållande E-nummer i maten, medan solning inte uppmärksammats. Det är glädjande att riskerna nu uppmärksammas alltmer och att försäljningen av solskyddsdräkter till barn ökat. 

Var gärna ute i solen en kort stund, det är bra för D-vitamintillförseln. Däremot skydda barnen och behåll kläderna på. Våga vara ett föredöme, våga vara blek. Vägra solning i sommar.

Länk till Expressenartikeln: http://www.expressen.se/halsa/1.1610983/allt-fler-svenskar-far-hudcancer

Kommentarer
Postat av: f.d livsmedelsproducent

Solen är viktig för vår överlevnad. Utan sol blir det ingen grön tillväxt, men för att det skall fungera praktiskt måste bönderna vistas ute och sköta grödorna och då kommer de i kontakt med solen.

Utan bönder ingen mat.

Har skribenten tänkt på detta? Tänkte väl de....

2009-06-23 @ 21:58:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0