Får svenska föräldrar aldrig nog?

Sverige är ett välfärdssamhälle. Visserligen med brister gällande sjukvård i glesbygd, men likväl ett samhälle med ett skyddsystem. Frågan om det finns något land med fler förmåner för blivande föräldrar:
- de flesta landsting erbjuder tre försök till IVF (provrörsbefruktning)
- under graviditeten är mödravården kostnadsfri, därefter följder kostnadsfri förlossningsvård och barnhälsovård (gäller även asylsökande och papperslösa)
Sedan när barnet väl är fött bara rasar de skattefinansierade förmånerna in med barnbidrag, rätt till deltidsarbete och 480 dagar med betald föräldraledighet, sedan subventionerad förskoleplats och möjlighet att ta ut vård-av-sjukt-barn vid behov.
Jag känner inte till andra länders välfärdssystem i detalj, men betvivlar att andra länder kan ha ett generösare system.  Alltså borde svenska föräldrar vara tacksamma. Istället överröses jag av reportage om alla brister som verkar finnas. Nu senaste läste jag om en kvinna som nekas vård av sjukt barn-ersättning för sin treårige son. Orsaken var att hon redan överskridit maxtaket på 120 dagar per år i vård-av-sjukt-barn. Självklart förstår jag att ekonomin kan bli knaper för kvinnan i artikeln, men hur kan man begära mer än 120 dagar i ersättning per år? Sätt det i perspektiv till att läsåret i svenska skolor är 178 dagar/år.
Sedan början av 2000-talet är kommuner enligt lag skyldiga att erbjuda förskoleplats på 15 timmar/vecka till barn till arbetssökande och föräldralediga. För 4-5 åringarna finns rätten till 15 timmar/vecka i allmän förskola, helt avgiftsfritt. I Stockholm erbjder de flesta förskolor hela 30 timmar/vecka. Maxtaxan gör också förskoleverksamheten extremt subventionerad upp till 90% och 15-timmarsverksamheten för barn till föräldralediga borde ses som en ren lyx. Trots detta klagas det, se denna artikel i Smålandsposten, eller i Barometern.
Svensk föräldrapenning är oerhört generös. Nu när socialdemokraterna förelagit en tredelad föräldrapenning upprörs många av detta och hävdar att det inskränker den individuella valfriheten. Även jag upprörs, varför kan inte vardera förälder få 240 dagar var istället? Då underlättar vi att båda föräldrarna få en egen kontakt med barnet.
Nu senaste har Försäkringskassan utrett sjukskrivningar under graviditet och upptäck att praxis skiljer sig åt i landet. Förslaget är en graviditetsmånad med rätt till ledighet innan beräknad födelse. Varför då säger jag? Ingen borde vara sjukskriven de sista två månaderna under graviditeten. För de som inte orkar eller vill arbeta finns lagstadgad rätt att ta ut föräldraledighet.
Självklart har välfärdssystemet sina brister i Sverige, det finns kommuner som inte ordnar förskoleplats i tid, och Försäkringskassan har fått kritik för långa handläggningstider. Detta kan föbättras. Men som alltid är resurserna begränsade. Om vi verkligen vill värna våra generös föräldrapenning och rätten till förskoleplats för yrkesarbetande bör vi ta bort alla onödiga förmånder som enbart slösar med skattepengar, t. ex.:
- ta bort rätten till förskoleplats för barn till föräldralediga
- skrota förslaget om graviditetsmånad. Låt folk ta ut sina föräldrapenningdagar istället.
- fortsätt att strama upp kontrollen av vård av sjukt barn. Många av de dagarna används till annat.
- låt det kommunala vårdnadsbidrag gå i graven.
Om ovanstående tas bort kan förskolekön försvinna och alla som behöver få en möjlighet till nattbarnomsorg "nattis". Många föräldrar och politiker som anser sig värna välfärdssamhället anser att ingen ska lägga sig i hur familjerna delar upp föräldraledighet eller om deras barn är på förskola under föräldraledighet. Vad de glömmer bort är att dessa verksamheter finansieras av skattebetalare. Det är du och jag som betalar att nyblivna flerbarnsföräldrar skall få nästintill gratis barnpassning för storasyskonet på förskola 15 timmar/vecka eller att skattepengar via föräldrapenningen försämrar kvinnors position på arbetsmarknaden.
Här krävs politiker som kan värna arbetslinjen och skattebetalarnas pengar. Dessutom krävs förmågan att förklara att resurserna i välfärdssamhället är begränsade.

Kommentarer
Postat av: Malinka

"Det är du och jag som betalar att nyblivna flerbarnsföräldrar skall få nästintill gratis barnpassning för storasyskonet på förskola 15 timmar/vecka" – och det gör jag gärna. Fast inte för barnpassning, utan för pedagogisk verksamhet till ett barn som annars skulle få ryckas bort från sina vänner i 1 1/5 år och anpassa sig helt till en bebis.



I övrigt instämmer jag. Maxtaxan förstår jag ingenting av, och nu när vi har en femåring betalar vi nästan ingenting för förskoleplatsen. Naturligtvis ska barnomsorgstaxan vara inkomstrelaterad men ska det verkligen finnas en (så låg) högsta gräns?

2009-11-10 @ 10:12:21
URL: http://sabbochskogis.blogspot.com
Postat av: BMP

Håller med om det mesta av ovanstående utom förskoleplats för barn som fått småsyskon - för barnets skull. Att slita ett barn från kompisar och stimulerande förskoleverksamhet till att vara hemma med en skrikig bebis och utmattad förälder är oerhört grymt. Dessutom har numera förskolan en utmärkt läroplan, dvs förskola är betydligt mer än barnpassning; ett barn som inte får gå på dagis halkar alltså efter sina jämnåriga. Mina skattepengar får gärna gå till att ge även äldre syskon en stimulerande uppväxt.

2009-11-11 @ 08:13:06
Postat av: Julia Cromvik

Hej Malinka och BMP!



Tack för era synpunter!



Jag känner också till att förskolan har en läroplan och att verksamheten både omfattar pedagogisk verksamhet samt barnpassning. Om samhället hade obegränsat med resurser hade det säkert varit bra om storasyskon kunnat vara kvar 15 timmar per vecka på förskolan, men nu lever vi i kommuner med begränsade resurser. Många kommuner kan inte erbjuda nattbarnomsorg alternativt hotar att lägga ner nattis och i andra kommuner går det inte att få förskoleplats i tid. Nattis och förskoleplats till förvärvsarbetande är en viktig del av arbetslinjen och bör gå före förskoleplats till storasyskon.



För att försäkra sig om att alla barn (även barn till föräldralediga) får del av pedagogiken inom förskolan så finns både öppna förskolor samt allmän förskola för 4-5-åringar.

2009-11-16 @ 23:35:13
URL: http://cromvik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0