Hur komma in på en SK-kurs?

I den målbeskrivning som finns för mig som ST-läkare står att jag skall gå några så kallade SK-kurser, det vill säga kurser för läkare under specialistutbildning. Det finns kurser för alla specialitetsinriktningar och de flesta kurser brukar få mycket höga beyg i utvärderingarna. Frågan är bara hur man gör för att komma in på dessa kurser?

Antalet kurser verkar oerhört underdimensionerat jämfört med antalet ST-läkare. Antagningen sköts centralt och i ansökan skall man skall skriva när man började sin ST-tjänst. Ju längre man varit ST-läkare, ju större chans att komma in. Detta innebar att första gången jag sökte kurser så var jag 150:e eller 120:e reserv till ca 30 platser. För att underlätta för nya ST-läkare gäller nu så kallad omvänd turordning för vissa kurser, det vill säga ju nyare man är som ST-läkare desto lättare att komma in.
I våras skickade jag in ansökningar för höstens SK-kurser. Glädjande nog hade jag avancerat till att bli 40:e reserv till de kurser som hade 20 platser! Efter två år som ST-läkare verkar jag dock vara för ny för att komma in på de med "vanlig" turordning och för erfaren för att komma in på de kurser som har omvänd turodning.
Om det inte blir fler platser på SK-kurserna så blir det samma förlopp som för mina kollegor som är nyblivna specialister. De kom inte in på några kurser förrän det sista året på ST- och då de fick gå fyra-fem kurser samma år.

Kommentarer
Postat av: Anders Nyqvist

Hej!



Trist att det ska vara så svårt att komma in. Du skriver att de flesta kurser får mycket höga betyg och det är naturligtvis bra, men det borde ju vara minst lika viktigt att de blir jämt fördelade under ST-tiden, så att man uppnår god kvalitet på utbildningen som helhet. Är det lika problematiskt på alla lärosäten?



Lycka till med köandet och hoppas att du kommer in snart! /Anders

2009-11-22 @ 23:24:29
Postat av: Julia Cromvik

Hej Anders!



Tack för din kommentar! Antagningen sköts centralt och kurserna har riksintag. Oavsett om man är ST-läkare i Göeborg eller Umeå så kommer man förmodligen att gå samma kurser, de flesta går i Stockholm.

2009-11-30 @ 23:56:03
URL: http://cromvik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0