Leve hyresrätten, men se till att hyresvärdarna sköter sig.

Hyresrätter är bra för Sverige. En god tillgång till hyresrätter gör att fler kan flytta till arbeten och att potentiella studenter vågar söka till Stockholms universitet utan att avskräckas av bostadsmarknaden i Stockholm och andra storstäder. Däremot behövs fler ansvarsfulla hyresvärdar. De senaste åren har vi sett flera exempel på hyresvärdar som inte tagit sitt ansvar bland annat från Herrgården i Rosengård. Där får lägenheterna förfalla utan att något sker.
Nu har även min familj fått smaka på den maktlöshet man kan känna som hyresgäst när hyresvärden inte tar sitt ansvar. Vi bor i en trea med en liten privat hyresvärd. Hyresvärden är en nyligen pensionerad man som hela tiden skött allt exemplariskt. Alltid nåbar på mobilen, alltid trevlig och alla felanmälningar har åtgärdats snabbt. Dessutom verkar han ha ett genuint intresse av sina hyresgäster och har varit förbi flera gånger för att se till att allt är bra. Framtills nu. För en månad sedan sade vi upp vår lägenhet skriftligen via brev samt via e-post. Ingen respons. När jag väl försöker att ringa på hyresvärdens mobilnummer svarar ingen. På hemnumret svarar frun och hon säger att hon fått ett meddelande om att en trea är uppsagd, men hon kan inte bekräfta att det var vårt uppsägningsbrev.
I förrgår fredag upptäckte vi att det inte gick att komma in. Något är fel med dörren, även om portelefonen fungerar. Lösningen blir att gå in i grannupgången, åka hissen ner i källaren och gå igenom källaren till vår uppgång. Mycket opraktiskt. Vi ringer hyresvärdens mobil utan svar. Till hemnumret utan svar. Till fastighetsskötarens mobil utan svar, till hennes hemnummer utan svar, till den andre fastighetsskötaren utan svar och till sist till det Securitasnummer som står på dörren. Securitas svarar att de inte har något ansvar för detta hus, lappen måste vara gammal.
I dag får vi tillsist tag i den tillförordnade fastighetsskötaren, en kvinna som är anställd att ta hand om trappstädning. Hon säger att hyresvärden är svårt sjuk och inlagd på sjukhus. Själv har hon försökt att ringa en låssmed, men låssmeden har ingen jourberedskap under helgen. Någon annan låssmed vill hon inte ringa då hon är rädd att det blir för dyrt. Sannolikt kommer någon imorgon, tror hon. När jag frågar vem sm har ansvar för fastighetsskötesel nu säger hon att det är hon själv och hyresvärdens fru. Hyresvärdens fru går inte att nå och hon själv är inte alltid anträffbar.
Sverige behöver fler hyresrätter och fler hyresvärdar som tar ansvar. Som hyresgäst är man maktlös när fastigheten missköts. Efter detta kan jag till och med överväga att gå med i Hyresgästföreningen, även om de är emot marknadshyror.

Kommentarer
Postat av: Anna-Sofia

Jag brukar läsa din blogg emellanåt och uppskattar att du engagerar sig i de stora samhällsfrågorna.



Jag tror du just satt fingret på en av de stora svårigheterna med privat företagande. Människor är inte utbytbara. När en eldsjäl inte orkar längre havererar hela företag!



Det hände senast här uppe i Björsbyn. När maken gick bort valde hustrun att lägga ned deras gemensamma projekt: Björsby handelsträdgård. Änkan behövde friställa personalen, avveckla hela företaget (kvar är ett tomt hus och stor ödemark), stod sedan utan karl, arbete (och med det stor del av sitt sociala närverk och sin identitet) och försörjning. I denna process ska hon då ta itu med sin egen sorgeprocess.



Jag önskar din hyresvärd och hans hustru all kärlek och ett snabbt tillfrisknande. Önskar er även en smidig flytt och att ni kommer trivas i den nya lägenheten (eller huset?)

2009-12-04 @ 08:26:24
URL: http://kanslaochannasofia.blogg.se/
Postat av: Julia Cromvik

Hej Anna-Sofia!



Kul att du följer min blogg! Jag läser även din blogg. Visste inte om att Björsby handelsträdgård lagts ner och att ägaren blivit änka. Det var tråkigt att höra.



Jag har flera anhöriga som har egna företag och håller med om att företag ofta havererar om en nyckelperson slutar. Därför tror jag att det är av största vikt både i privata företag och inom offentliga verksamheter att verksamhetern inte bygger helt på eldsjälar. Om allt hänger på en eldsjäl så blir verksamheten mycket sårbar.

2009-12-05 @ 23:21:09
URL: http://cromvik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0