På lördagspromenad med lobbygruppen.

I går var en höjdardag. Efter ett träningspass under förmiddagen så deltog hela min familj på en stadsvandring. Det var veckans höjdpunkt. Yimby står för "Yes in my backyard" och är en politiskt obunden motrörelse mot den attityd som ofta kallas för "Nimby" det vill säga "Not in my backyard". Nimby är ett brittiskt uttryck för den inställning som människor ofta har när det gäller nybyggen eller offentliga verksamheter som reningsverk, fängelser eller rättspsykiatri. Alla är ense om att detta är viktiga verksamheter som behöver finnas bara de inte byggs där jag bor. Yimby Sverige består av flera undergrupper i Stockholm, Göteborg och Uppsala. Allt arbete sker ideellt och går att ta del av via deras hemsida.

I går hade Yimby Göteborg bjudit in alla intresserade samt några lokala politiker för att diskutera den planskiss som finns för en nybyggnad vid Opaltorget i Tynnered, en förort i västra Göteborg. Under en två timmars promenad gick alla omkring och diskuterade den byggnadsplan som finns på att bygga ett 28-våningsterasshus precis ovanpå spårvagnens vändslinga. Vi var cirka 15 vuxna, främst arkitekter, byggnadsantikvarier och trafikplanerare, men även fyra barn alltifrån sju veckor gamla till nio månader.
Ofta talas det illa om lobbygrupper i media. Det talas om att storföretagens makt och inflytande via lobbyorganisationer. Det är möjligt att en del kapitalstarkal obbygrupper har ett stor eller för stort inflytande. Däremot tror jag att små lobbygrupper som yimby är nyckeln till det demokratiska samhället. Det som har slagit mig hela tiden angående yimby är den trevliga samtalstonen. Här möts människor från alla åldrar och samhällsklasser för att samtala om hur man upnår ett så levande och trevligt Göteborg som möjligt. Istället för klagan så är det dialog och diskussion på nätet och i verkligheten. Insändare skrivs, stadsplaner diskuteras och yimby lämnar yttranden på stadsbyggnadskontorets detaljplaner för byggande. Det är i den här formen av lobbygrupp som den verkliga demokratin skapas. Om det skapades fler grupper som yimby där människor möts och konstruktivt diskuterar samhället så hade den lokala demokratin tagit ett steg vidare.
Avslutar med några bilder från stadsvandringen:
Här ses en typisk planskild korsning från 60-talet. Den här typen av gångtunnlar anläggs inte mer eftersom många upplever dem som otrygga. Lägg märke till att en stig uppkommit ill höger om gångtunneln.
En sådan här gångtunnel kostar 5 miljoner att anlägga. Ofta upplevs de så osäkra när det är mörkt att många väljer att gena utanför gångtunneln.


Här nedan ses Grevegårdsgatan. Om den nya planskissen går igenom kommer dessa u-formade hus att byggas ihop för att uppnå ökad gårdskänsla.


Enligt ombyggnadsplanen går igenom kommer dess u-formade hus att yggas ihop för mer gårdskänsla.

Kommentarer
Postat av: jan jörnmark

Håller med dig, det var en intressant promenad.

2009-11-18 @ 09:40:35
URL: http://jornmark.se
Postat av: Johannes

Hej, kul att du gillade vandringen (och vårt nätverk)! Ju fler vi är desto bättre blir vi. :)

2009-11-18 @ 20:19:30
URL: http://gbg.yimby.se
Postat av: Julia Cromvik

Hej!



Tack för era kommentarer! Jag har för mig att det finns planer på att förtäta eller omvandla området kring Rambergsvallen på Hisingen. Vet dock ej om det finns konkreta byggplaner ännu. Skulle vara kul att göra en yimby-vandring där annars.



julia Cromvik.

2009-11-19 @ 14:28:15
URL: http://cromvik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0