Snart kommer vi att bidra till segregationen.

Göteborg är en av de mest segregerade städerna i Sverige. I stadsdelsnämnden Torslanda har endast 6% utländskt ursprung, i Hjällbo i Lärjedealens stadsdelsnämnd är siffran 90%, vilket är högst i Sverige. Ofta anges Hjällbo ett exempel på ett segregerat område. I media anes ofta att segregationsproblemet består i att folk med utländskt ursprung eller låga inkomster bosätter sig på samma ställe.

Jag tror det är tvärtom. Segregationen orsakas inte av var folk med låga inkomster bosätter sig utan var människor med stora inkomster bosätter sig. I våras publicerades en intressant rapport där en Uppsalaforskare kartlagt segregationen i Göteborg genom att undersöka flyttningsmönstret i Göteborg, se kommunens hemsida. I denna, den största undersökningen någonsin har forskarna sett hur människor flyttar in och ur olika förorter. Nyckelpersonerna är unga människor i familjebildande ålder. Många med svensk bakgrund flyttar då ut från områden med sociala problem, oftast till rika kranskommuner t.ex. Härryda, Öckerö eller Alingsås. En delorsak till detta är att bebyggelsen inom många områden i Göteborg är extremt ensidig, t.ex att mer än 90% av husen består av egna hem alternativt hyresrätter i flerbostadshus. För de unga Göteborgare som önskar att köpa bostadsrätt eller egen villa blir det då svårt att bo kvar i sitt ursprungliga bostadsområde om där enbart finns hyresrätter.

Min familj bor i stadsdelsnämnden Lundby i Göteborg. Ett extremt blandat område med både stor social problematik samt några av Sveriges dyraste lägenheter på Norra Älvstranden. I min familjs område däremot finns enbart hyresrätter varav de flesta tillhör allmännyttan. Länge har jag lovprisat detta att bo i ett område där det går att träffa människor från många olika socialgrupper. Tills alldeles nyligen. Nu har jag fått nog. Efter två år här och tre bankrån i närliggande Swedbank, skottlossning på restaurangen bredvid, yxrån i grannhuset, upphittad kanyl i gräset utanför, sabotage mot våra bildäck, inbrott i vår bil, och i vårt källarförråd, pistolrån i närbutiken, slagsmål i buskarna vid fotbollsderby och alkoholister som däckar ihop på gräsmattan utanför så att vi får larma ambulans, efter biljakt med påk och nu efter ett yxrån i närbutiken denna vecka så känner vi alla tre att det får vara nog.Det blir  flytt till ett av Göteborgs allra mest segregerad områden, Eriksberg på Norra älvstranden. I och för sig till en av de billigaste hyresrätterna där, men istället för att ha ett alkoholistboende som närmaste granne så kommer vi att ha grannar med tre miljonerslägenheter eller hyresrätter med 14 000 kr i hyra.
Vi blir ännu ett exempel som bekräftar rapportens slutsats. Lösningen till att få bukt med segregationen är inte att försöka få människor med sociala problem eller trångbodda flyktingar att byta bostadsområden, de saknar oftast möjlighet till det. Utmaningen är att få unga yrkesarbetande människor i familjebildande ålder som oss att bo kvar i förorten.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0