Studio 1 i morgon.

Missa inte Studio 1 i P1 i morgon tisdag kl 17.00. Då kommer jag att debattera glesbygdssjukvård i Sveriges Radio.

Kommentarer
Postat av: Måns

På eftermiddagen lyssnade jag på din medverkan i radion, har därefeter även läst din blogg. Fokus i radion blev väldigt mycket på ambulanshelikoptrar, mindre på stafettläkare, var mer lika i ditt inlägg. Jag skulle dock vilja kommentera det som sades angående ambulanshelikoptar.



När man lyssnade på programmet fick man uppfattningen att det saknas ambulanshelikoptrar i glesbyggden. Sanningen är den motsatta. Av landets åtta (sju vintertid, Stockholm ställer en under vintern) finns tre i de tre nordligaste länen, placerade i Gällivare, Lycksele och Östersund. Detta trots att enbart cirka sju procent av befolkning bor i dessa tre län. De övriga finns placerade i Stockholm, Uppsala, Visby och Göteborg.



Nu inträffade denna händelse i Västernorrland där det saknas helikopter. Det är säkerligen möjligt att skaffa en även dit, men till vilken kostnad? Hur många bilambulanser måste ställas eller annan verksamhet dras ner? Västernorrland har 11 inv/km2, medan Norrb. 2,5 inv/km2, Västerb. 5 inv/km2 och Jämtland 3 inv/km2. En helt annan bild.



För ditt län, Västra Götaland bor det nästan 1,6 miljoner. Det är väldigt många fler att sprida kostnaden på än vad det är att sprida kostnaden på drygt 240 000 som bor Västernorrland.



Mvh

Måns

2009-11-24 @ 19:41:45
Postat av: Julia Cromvik

Hej Måns!



Kul att du läser min blogg! Tack för din kommentar!



Jag tycker att det är en prioriteringsfråga och en jämlikhetsfråga när det gäller ambulanshelikoptrar. Självklart är befolkningstätheten mycket högre i Västra Götaland än den är i Norrlandslänen, men avstånden till sjukhus är också enormt mycket längre.



Du har helt rätt när du påpeker att det finns ambulanshelikoptrar i den norra sjukvårdsregionen, jag är mycket medveten om det. Det effektivaste är garanterat om Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtlands landsting kan fortsätta att dela på ambulanshelikoptrarna, det vill säga Västernorrland behöver inte skaffa en "egen" helikopter. Däremot är det desto viktigare att det finns fler helikoptrat. Norge som har en statligt sjukhusvård har ett nätverk med ambulanshelikopterbaser över hela landet för att nå nästan hela befolkningen inom 30-45 minuter, i undantagsfall inom 60 min.



Konsekvenserna av för få ambulanshelikoptrat syns tydligt i statistiken se rapporten "Öppna jämförelser " från SKL och Socialstyrelsen. PÅ sid 150 finns två diagram där det går att se att Norrlandslandstingen utmärker sig genom att minst antal patienter där får optimal behandling det vill säga PCI vid stor ST-höjningsinfarkt.



Norrbottens län motsvarar nästan 25% av Sveriges yta och är mer än dubbelt så stort til ytan som Damark. Det är inte rimligt att ha akutsjujhus överallt, men desto rimligare att kunna erbjuda svårt sjuka patienter en snabb transport till närmaste sjukhus som kan ge optimal vård.



2009-11-30 @ 23:54:18
URL: http://cromvik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0