Äntligen en byggnadsnämnd som reagerar!

I Sverige råder renoveringshets. Allt ska göras om, renoveras och byggas ut. Ofta rivs fina platsbyggda kök från 1950-talet till förmån för färdigbyggda moduler från IKEA. Att de nya består av spån- och masonitskivor av sämre kvalitet än originalköket är det få som tänker på.
När det gäller bilar är alla noga med varsam restauration och veteranbilar är en raritet. Hur ont om pengar man än har finns det ingen som skulle komma på tanken att ersätta en trasig bildörr i en Volvo med en dörr från Fiat. När det gäller byggnader är det det alltför många som bara bygger till, tilläggsisolerar eller på andra sätt gör en total home-makeover utan tanke på husets originalkaraktär.
Därför är dagens glädjeämne att byggnadsnämnden i Göteborg reagerat när Bostadsbolaget velat renovera sönder de fina trevåningstegelhusen av riksintresse i Kyrkbyn. Jag har ofta gått promenader kring det fina 50-talsområdet vid Kyrbytorget, bara två spårvagnshållplatser härifrån. Läs artikeln i GP. Det måste finnas andra sätt att mera varsamt restaurera fasaderna. Tidigare i veckan upptäckte jag Boastasbolagets fasadändring av de höghusen i gult och rött tegel på södra Guldheden. Ett skräckexempel! Den nya fasaden har helt ändrat husens karaktär och gjort att de ser nybyggda ut istället för att vara byggda på 1950-taket. Varför kan inte Bostadsbolaget putsa fasaderna istället? Det passar mycket  bättre in i 50-talsmiljön. Poseidon har gjort en enormt fin restaurering av deras bostadsområde i Jättesten mittemot Kyrkbyn. Där är eternitfasaderba utbytta mot putsade 50-talsfafader, vilket passar utmärkt in i området.
Äntligen byggnadsnämnden! Kan ni inte visa er och reagera lite oftare!

Kommentarer
Postat av: Örjan

snart är dessa tegelhusen borta, nu blir det ju putsfasad på dessa husen och själva tegelhuset som ligger på kyrkbytorget som har coop-nära? affären, pizzeria och sushibar ska rivas inom en snar framtid och byggad om till insatslägenheter?

2013-11-07 @ 21:07:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0