Nattis räddat, men kampen går vidare!

Under veckan har förskoleverksamheten i Göteborg uppmärksammats i riksmedia. I Göteborgs kommun finns endast två förskolor som är öppna nattetid, den ena är fristående och den andra är kommunal och finns på Höstvädersgatan i Biskopsgården. Stadsdelen Biskopsgården behöver spara och nattförskolan har varit nedläggningshotad, men nu efter stora protester har den fått vara kvar.
Förskolan fyller flera behov, både att erbjuda barnpassning när föräldrarna arbetar samt att låta barnen utvecklas i linje med förskolans läroplan. I Göteborgs kommun får barn till föräldralediga vara på förskolan 15 timmar per vecka, i Stockholm gäller 30 timmar. I den bästa av världar är det trevligt att låta barn till föräldralediga få tillbringa några timmar per dag på förskolan, men förskolan är en dyr verksamhet som till 90% finansieras via skattesedeln. I Göteborg råder en lång kö till förskolan och på många ställen råder endast "terminsintagning", det vill säga att det går nästan enbart att börja förskolan i augusti när sexåringarna börjar skolan. Detta är helt i strid med skollagen.
När kommunbudgeten är ansträngd gäller det att prioritera. Mitt förslag är att låta arbetslinjen gälla: låt endast barn till yrkesarbetande och arbetssökande få plats i förskolan. För övriga finns öppna förskolor. Bygg ut med fler nattförskolor för att underlätta yrkesarbete för föräldrar med obekväma arbetstider.
Våga prioritera i förskoleverksamheten, men prioritera rätt så att arbetslinjen kan upprätthållas!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0