Sjukvården i glesbygden är bara en illusion!

Förut har jag varit stolt över den svenska sjukvården. Utomlands har jag skrutit om den jämlika skattefinansierade och solidariska sjukvården. Men nu inser jag att den jämlika sjukvården inte existerar. Bor du i glesbygden är den bara en illusion och det får mig att skämmas.

Hösten 2005 tillbringade jag några veckor på Renjisjukhuset i Shanghai. Ett av de finaste universitetsjukhusen i Kinas rikaste stad. På det nybyggda barnsjuhuset var det marmorgolv och på transplantations-IVA kunde patientrna kommunicera med de anhöriga via platt-TV. Det var lätt att bländas av all high-tech, tills jag upptäckte de A4-ark som hängde ovanför varje patients säng. Där fanns ett rött eller blått streck, som indikerade huruvida patienten hade sjukvårdsförsäkring. Om det var blått fick patienten behövlig sjukvård, var det ett rött streck fick de betala för alla åtgärder och när pengarna var slut åkte patienten hem, oavsett om utredningen var klar. För att inte oroa patienterna var det de anhöriga som fick all information. Fasaden skulle hållas uppe. Allt för att minska oron hos den sjuke.

Den kinesiska sjukvården är långtifrån jämlik. Frågan är bara om den svenska sjukvården är bättre? Den svenska sjukvården brukar anses vara i världsklass. Varför vågar då ingen ta upp de brister som råder inom jämlikhet? Redan under min AT-tid på en glesbygdsvårdcentral blev detta uppenbart. När jag hade diabetes- eller hypertonikontroller lade jag märkte till att ungefär hälften av patienterna var välinformerade och välinställda. Det var de som hade en fast läkarkontakt hos någon av de fasta distriksläkarspecialisterna. De övriga patienterna hade inte någon fast läkare utan hade fått gå hos olika hyrläkare. Bristande läkarkontinuitet och påfallande ofta verkade tidigare läkarbesök hos hyrläkarna ha varit korta och utredningarna var ibland bristfälliga. Jag tröstade mig med att detta kanske var ett undantag i svensk sjukvård.

Förrförra veckan såg jag ett till exempel på glesbygdssjukvård. En nära anhörig till mig fick kraftig bröstsmärta på morgonen och befarade själv en hjärtinfarkt. Det krävdes att han övertalade SOS-operatören för att för att få dit prio- 1-bil och ambulans, då SOS-operatören tyckte att det inte var så farligt då han kunde sitta upp! Därefter 35 minuters väntans på ambulans och 7,5 mil till närmaste sjukhus i Sollefteå. Där konstaterade hyrläkaren på sjukhuset begynnade ST-höjningsinfarkt och det blev trombolys (blodförtunnande) kl 16.30. Då det inte gav någon större effekt var det nödvändigt med PCI (ballongsprängning). Då Västernorrlands läns landsting saknade ambulanshelikopter så blev det 23 mil med en vägambulans till Umeå och akut PCI där kl 22. Väl på sjukhuset upptäcktes att den läkemedelsbehandling som hyrläkaren på vårdcentralen satt in inte var optimal.
För människorna i glesbygden är detta vardag. När det bara finns hyrläkare på vårdcentralen blir vården sämre. Lång väntan på ambulans, ett länsdelssjukhus med begränsade resurser och ingen tillgång till ambulanshelikopter. I Västra Götalandsregionen åker patienter med ST-höjningsinfarkt ambulanshelikopter från Trollhättan eller Göteborgs skärgård till Sahlgrenska för PCI. I Västernorrland får de åka med en gammal vägambulans (som gått 65 000 mil!) längs nattsvarta vägar.

Sjukvården i glesbygden framstår för mig som bara en kuliss!  För att inte oroa befolkningen skriver SKL i sina rapporter om den fina sjukvården i Sverige och på min AT-vårdcentral talades det inte högt om alla de patienterna som inte fick en listad läkare.  Samtidigt är dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar som högst i glesbygdskommunerna i norra Sveriges inland. Varför vågar ingen tala om detta? Om du bor på fel plats i Sverige får du sämre sjukvård på samma sätt som om du saknar pengar till en sjukvårdsförsäkring i Kina. Eller som min bror, som är läkarstudent uttryckte det: man behöver inte åka till Somalia för att göra en insats som läkare, det räcker att åka till en vårdcentral i Västernorrland.

Kommentarer
Postat av: Anders Nyqvist

Hej Julia. Tack för din intressanta berättelse! Jag blir illa berörd när du berättar om den tragiska händelsen med din nära anhörig samt den krassa sjukvård som bedrivs i Kina. Jag har själv tidigare levt i illusionen om den jämlika vården i Sverige. Ju mer erfarenhet jag har fått desto mer har det gått upp för mig att detta just är, inget annat än illusionen med stort i. Visst har vi det bra i Sverige på många sätt, men vi blundar för de problem som finns inom sjukvården. Det är hög tid att göra en radikal förändring så att vi får en jämlik vård. Någon gång i framtiden hoppas jag också kunna göra en insats. Hälsningar från Anders

2009-10-28 @ 21:55:19
Postat av: Carina

Hej Julia. Visst finns det mycket att förändra i svensk sjukvård eftersom det idag känns som man ska vara frisk för att bli sjuk. Otaliga är ju alla de resor man gjort genom åren. Och reseersättning får man. 60 kr! Här i inlandet har vi resignerat, vi är van att åka de 16 tor milen till Sollefteå för alla besök som inte går att göra här på vårdcentralen.Eller att resa till Ramsele (4 mil enkel)eller Näsåker (3,5 mil enkel)där läkaren kan finnas. Det har hänt att Junselebor blivit inbokade för besök i Näsåker och när de är där har det visat sej att de skulle varit i Junsele. snacka om brist.

Härnösandsborna klagar när de måste resa till Sundsvall. De har ju bara 5 mil.

Hoppas nu o önskar att vi skulle få läkare hit till Västra som väljer att stanna här o inte blir utbrända. Kram

2009-10-28 @ 23:03:23
Postat av: Julia Cromvik

Hej Anders Nyqvist och Carina!



Jag hoppas också att sjukvården i glesbygden kan bli bättre. Självklart går det inte att förvänta sig att det finns tillgänglighet till ballongsprängning eller akutkirurgi på alla sjukhus dygnet runt. Däremot tycker jag att det är uppseendeväckande att det inte finns ambulanshelikoptrar tillgängliga.



Självklart borde alla patienter ha tillgång till en välfungerande vårdcentral och en fast distriktsläkarkontakt. Det är ju helt grundläggande! I Sverige satsas relativt mycket på forskning och utveckling inom medicin.Svårt sjuka patienter kan nu få möjlighet till nya behandlingsmetoder som organtransplantationer, vilket räddar livet på många svårt sjuka. Många hade också kunnat räddas om det fanns en välfungerande primärvård. Det är enormt grundläggande att få tillgång till en välfungerande vårdcentral. I Göteborg infördes vårdvalet den 1 oktober. Det har kommit massor av nya vårdcentraler och alla skall kunna välja en vårdcentral de är nöjda med. Det kan säkert vara bra för sjukvården i storstaden, men vem värnar om sjukvården i glesbygd?

2009-11-01 @ 13:44:31
URL: http://cromvik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0