Sjukvården i glesbygden är bara en illusion!
Hej Julia. Tack för din intressanta berättelse! Jag blir illa berörd när du berättar om den tragiska händelsen med din nära anhörig samt den krassa sjukvård som bedrivs i Kina. Jag har själv tidigare levt i illusionen om den jämlika vården i Sverige. Ju mer erfarenhet jag har fått desto mer har det gått upp för mig att detta just är, inget annat än illusionen med stort i. Visst har vi det bra i Sverige på många sätt, men vi blundar för de problem som finns inom sjukvården. Det är hög tid att göra en radikal förändring så att vi får en jämlik vård. Någon gång i framtiden hoppas jag också kunna göra en insats. Hälsningar från Anders
Hej Julia. Visst finns det mycket att förändra i svensk sjukvård eftersom det idag känns som man ska vara frisk för att bli sjuk. Otaliga är ju alla de resor man gjort genom åren. Och reseersättning får man. 60 kr! Här i inlandet har vi resignerat, vi är van att åka de 16 tor milen till Sollefteå för alla besök som inte går att göra här på vårdcentralen.Eller att resa till Ramsele (4 mil enkel)eller Näsåker (3,5 mil enkel)där läkaren kan finnas. Det har hänt att Junselebor blivit inbokade för besök i Näsåker och när de är där har det visat sej att de skulle varit i Junsele. snacka om brist.
Härnösandsborna klagar när de måste resa till Sundsvall. De har ju bara 5 mil.
Hoppas nu o önskar att vi skulle få läkare hit till Västra som väljer att stanna här o inte blir utbrända. Kram
Hej Anders Nyqvist och Carina!
Jag hoppas också att sjukvården i glesbygden kan bli bättre. Självklart går det inte att förvänta sig att det finns tillgänglighet till ballongsprängning eller akutkirurgi på alla sjukhus dygnet runt. Däremot tycker jag att det är uppseendeväckande att det inte finns ambulanshelikoptrar tillgängliga.
Självklart borde alla patienter ha tillgång till en välfungerande vårdcentral och en fast distriktsläkarkontakt. Det är ju helt grundläggande! I Sverige satsas relativt mycket på forskning och utveckling inom medicin.Svårt sjuka patienter kan nu få möjlighet till nya behandlingsmetoder som organtransplantationer, vilket räddar livet på många svårt sjuka. Många hade också kunnat räddas om det fanns en välfungerande primärvård. Det är enormt grundläggande att få tillgång till en välfungerande vårdcentral. I Göteborg infördes vårdvalet den 1 oktober. Det har kommit massor av nya vårdcentraler och alla skall kunna välja en vårdcentral de är nöjda med. Det kan säkert vara bra för sjukvården i storstaden, men vem värnar om sjukvården i glesbygd?