Har det blivit fel på beställningen?

I ett tidigare inlägg har jag skrivit om bristen på vårdplatser. Frågan är nu högaktuell. I många landsting kämpar sjukhusdirektörer och verksamhetschefer med budgetar som inte går ihop. När både anställningsstopp och minsking av dyra läkemedel införts, är det neddragning av vårdplatser som framstår som lösningen på alla problem.
Det är här jag undrar om något blivit fel. Sverige har redan lägst antal vårdplatser per capita av 15 EU-länder samt Norge och USA. Är det rimligt att tro att det är där vi kan minska? Nu gäller principen att en klinik inte kan hålla fler vårdplaster öppna än vad det finns pengar för.
Det är inte lätt att vara chef och det är svårt att få budgeten att gå ihop. Självklart skall vi vara varsamma med skattebetalarnas pengar, men vet politikerna i beställarnämnderna om hur det kan se ut på medicinakuten en fredagnatt när alla vårdplaster är upptagna redan klockan 21? Vet de om hur länge patienterna får vänta på en vårdplats ofta utan korrekt övervakning eller behandling? Vet de om att platsbristen är så skriande att patienten med andningsbesvär på grund av hjärtsvikt riskerar att utlokaliseras till hudkliniken?
Under den senaste veckan har en ST-läkarkollega till mig och jag skrivit ihop ett brev till hälso- och sjukvårdspolitikerna i västragötalandsregionen.  Vi hoppas att hoppet inte är ute för våra patienter och för MAVA-avdelningen ännu. Om nu politikerna får information om hur det står till kan de då ändra beställningen? Går det att införa en gräns för hur få vårdplatser vi kan ha? Eller om budgeten fortsätter att gå med minus ska vi lägga ner alla vårdplatser då?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0