Jämställdhet à la carte.

Under min tid som föräldraledig har det varit flera som reagerat på att jag "bara" varit hemma på heltid med mitt barn i sex månader. Nu när jag är tillbaka på arbetet är det flera som höjer på ögonrbrynen varje dag och tycker att jag "redan" är tillbaka. En del kvinnor med barn som är 8-10 månader är tillbaka vissa dagar, men de kvinnorna arbetar inte så mycket säger de. Någon arbetar 2-3 dagar per vecka, andra varannan vecka. "Vi delar på föräldraledigheten min man och jag" säger de. Först har kvinnan varit föräldraledig på hetid i åttta månader och nu arbetar hon tre dagar i veckan. "Jaha", säger jag. "Så ni byter sedan så att din man är ledig på heltid" "Nej," har jag fått till svar. "Han kan inte slita sig från arbetet så mycket, nej han är arbetslös, han studerar eller han är egenföretagare."
Andra kvinnor berättar gladeligen att de har bestämt att de ska vara hemma i första året eller två år. Sedan tar mannen en-två månader under sommaren i anslutning till semestern. Då kan ju hela familjen vara hemma alihopa."Ja, i och för sig är ju jämställdhet bra, men inte när det gäller föräldraledighet. Den vill jag bestämma över", säger många kvinnor jag talat med.
För mig är jämställdhet inget smörgåsbord eller en matsedel där man plockar de bitar som passar en. Det går inte att kämpa för jämställda löner, ett jämställt arbetsliv och sedan säga att man är emot jämställdhet inom familjen eller tycka att bara män ska tvingas till värnplikt. Ett tänkande där man plockar de jämställdhetsdelar man vill från menyn: en jämställdhet à la carte. Överallt ser jag kampanjer för att locka fler kvinnor till tekniska utbilningar eller för att locka män till föräldraledighet. Det är sällan det betonas att halva föräldraledigheten är avsedd för fadern eller att många kvinnor verkar motarbeta jämställdhet genom att kräva att få faderns föräldraledighetsdagar. 
Så länge många kvinnor fortsätter att betrakta hemmet som sitt maktrevir fortsätter jämställdheten att vara långt borta. 

Kommentarer
Postat av: Liv

Håller med! Har många väninnor som ser sig som jämställda men när det kommer till kritan är det ändå de som tar ut 3/4 av föräldraledigheten och inte papporna. Egoistiskt av mammorna och mesigt av papporna!

2009-09-21 @ 08:32:31
URL: http://minlivligakrabat.blogspot.com
Postat av: Karin

Min man har många gånger fått höra hur duktig han är som är hemma. Det har ingen någonsin sagt till mig. De män som är hemma mycket på heltid betraktas fortfarande som mycket normavvikande medan mammor ska vara hemma, ju längre desto bättre.



Dela upp föräldraledigheten så att största delen blir individuell!

2009-09-23 @ 10:58:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0