Varför heter det effektivisering och inte besparing?
Jag delar din oro för de planerade neddragningarna av vårdplatserna och är i grund och botten positivt inställd till att implementera nya arbetssätt och andra förbättningar i verksamheten.
Skulle dock vilja se mer konkreta förklaringar till de nya processorienterade arbetssätten. Det måste ju vara ganska revolutionerande metoder då det kan ge siffror i dessa storleksordningar. Kan det vara så att arbetsmomement som tidigare utförts nu ej behövs? Gör samarbetena att man kan utnyttja vårdplatser så mycket bättre? Och hur stor andel av de 500 platserna i Sundsvall-Härnösand kan tänkas utgöras av adminstrativa tjänster? I det sistnämnda fallet kan jag tänka mig att man förändrat arbetssättet till viss del, vilket skulle kunna ligga till grund för effektiviseringar, som i sin tur blir besparningar. Som vanligt är det ju de mest positiva begreppen som lyfts fram, varför effektivisering - även om detta i dagsläget också har en viss negativ klang - blir det allena rådande begreppet.
Min erfarenhet är att man har en mycket optimistisk syn på konsekvenserna. En positiv infallsvinkel är väl aldrig fel, men kanske är det ändå en form av förnekande av att man inte kan förändra så drastiskt utan att det får konsekvenser. Men det vill man - precis som du skriver - inte erkänna.
Hej Anders Lindqvist!
Tack för din kommentar! Jag håller med dig om att jag också önskar mer konkreta exempel på hur denna makalösa effektivisering ska gå till. Ska vi göra som på Karolinska sjukhuset i Huddinge där de verkar de ha effektiviserat på alla möjliga sätt: utskrivningar nattetid, chefsläkare som medger undantag från hygienrutiner, patienter som vårdas för kort tid osv.
DN har en bra artikel om vilken svidande kritik som både Socialstyrelsen och Arbetsmijöverket har reagerat med när det gäller effektiviseringarna i Huddinge. Artikeln finns på nätupplagan idag.
Hej Julia!
Tack för ditt svar och artikeltipset. Här bekräftas ju de farhågor som finns inför neddragningar. Det är ganska skrämmande att läsa att man äventyrar patientsäkerheten i den grad som sker. Utöver det ges ju även goda exempel på, där brister i etik och moral är ett faktum.
Det ska bli mycket intressant att följa utvecklingen framöver (framförallt på Sahlgrenska) och jag ser fram emot att läsa vidare på din blogg.