Möss och män i Schweiz.

Min påskvecka tillbringades i Schweiz i Davos på ett forskarmöte om immunreglering. Detta som en del av min doktorandutbildning för att få ökad kunskap om immunsystemet. Ett inspirerande möte och det var fascinerande att se all ny kunskap om immunsystemet. När det upptäcks så många nya signalsubstanser och receptorer är det lätt att förstå varför immunologiläroböckerna blir mer och mer omfattande varje år. Ett av de mest intressanta föredragen var att en forskargrupp lyckats kartlägga att nanopartiklar aktiverar samma inflammatoriska signalvägar i cellerna som asbest.
Annars gav konferensen två starka intryck på mig:
1. Alla musmodeller. För oss som arbetar med immunceller från människor blir det ovant att se alla musförsök. Vid något tillfälle blev det nästan komiskt när en föreläsare redovisat resultat från människoceller och en föreläsare frågade om han kunnat konfirmera resultaten även i musmodellen.
2. Alla dessa män. Bland deltagarna var det kanske uppemot 40% kvinnor, men bland föreläsarna på stora scenen var det bara 1/11 kvinnor. Mindre än 10%.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Män är snyggare och bättre talare så det är klart att de ska stå på scenen (obs ironi!).

2010-04-13 @ 11:03:01
Postat av: Peter Berntsen

Hej

Vet du vilka som ligger bakom nanopartikelstudien du nämner här?

Publicerar snart en artikel hur vissa nanopartiklar påverkar biomekaniken av lungceller. Här är länk till artikeln:



http://rsif.royalsocietypublishing.org/content/early/2010/03/29/rsif.2010.0068.focus.full.pdf+html?sid=02b342f1-0457-46ed-a4a6-671f0f2a9f42



/Peter

2010-04-16 @ 13:48:37
Postat av: Julia Cromvik

Hej Peter Berntsen!

Tack för sin kommentar. Spännande artikel som du snart publicerar. Jag arbetar också med cellodling, fast med immunceller (är doktorand på GU). Har försökt att hitta artikeln om nanopartiklar och inflammasomaktivering, men inte hittat den. Tror att artikeln som föreläsaren syftade på inte har publicerats ännu. Mycket av föreläsningarna tog upp ännu opublicerade data. Han som talade om att likheterna mellan asbests och nanopartiklar var Jurg Tschopp. Han sa att TiO2 och SiO2, dock ej ZnO kan gå in i cellen och ge ROS/lysosomruptur och därefter NALP3-inflammasomaktivering in vitro.

Eicke Latz talade om åderförkalkning som en kristallagringssjukdom, och att de inlagrade fetterna kan ge inflammasomaktivering, men han nämnde inte nanopartiklar.

Om du söker på Jurg Tschopp och Eicke Latz på Pubmed så får du upp flera artiklar om inflammasomaktivering. Flera av artiklarna är från mars-april. Jag tror någon av Tschopps artiklar tar upp nanopartiklarna (kommer tyvärr inte åt annat än abstracts här hemifrn, så jag kan inte se hela artiklar).

2010-04-19 @ 01:01:29
URL: http://cromvik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0