Rivningsvansinne!

Klockan i hörnet på guldsmeds- och urmakarbutiken Fritz Olsson. Ett kännetecksn för generationer av Luleåbor. Fritz Olssonhuset. Ständigt förvånas jag över att äldre hus renoveras hutlöst utan respekt för själva huset. Handblåsta fönsterrutor på äldre timmerhus byts ut till perspektivfönster och under 70-talet tilläggsisolerades landshövdingehus med illasittande plåtfasad. Minst lika arg och besvike blir jag när områden ska totalsaneras. Varför kan inte nya och gamla hus få samsas i en stad eller en stadsdel? Varför finns inte stadsarkitekter som värnar om en stads signaturbyggnader? Vad vore Stockholms stad utan stadshusets siluett, eller Globen eller gamla stan? Vad vore Göteborg om det inte fanns några landshövdingehus kvar? Alltför ofta väljer fastighetsägare att totalsanera områden istället för att se vilka byggnader som kan bevaras. När sedan rivskoporna har gjort sitt visar det sig att det tar mycket längre tid än beräknat att uppföra de nya husen. Kvar står då öde ytor eller tillfälliga parkeringsplatser. På yimby Göteborgs hemsida har Jan Jörnmark, forskare i ekonomisk historia skrivit just om hur destruktiva tomma områden är för omgivningen. Det centrala området Östra Kvillebäcken vid Backaplan i Göteborg är ett sådant område. Bara sju minuter med spårvagn från Brunnsparken finns stora grusöknar efter en totalsanering. Innan dess hade hyresgästerna bara rivningskontrakt, så ingen vågade satsa på området.

I min hemkommun Luleå, residensstad i Norrbotten skapas nu ett sådant område i centrum, mittemot Domus längs Storgatan. På stans bästa läge ska guldsmedsbutiken Fritz Olssons karaktäristiska hus från 1904 med en klocka i hörnet rivas. Även blomsterhandelns Bellis blommor ska rivas. En enda byggnad blir då kvar i kvarteret Hunden och det är Ebeneserkyrkan. I kvarteret Hunden ska det sedan byggas för en ny galleria (Luleå har ju bara tre gallerier längs Storgatan) och ett hotell, förmodligen. Detaljritningar finns inte ännu och det är oklart när (och om) bygget kan startas. Fastighetsägaren för husen uppger att själva rivningen skapar parkeringsplatser i området och att själva rivandet ska kunna påskynda byggandet. Så istället för att guldsmedshandeln får ha kvar sitt egna hus från sekelskiftet så har det skapats några parkeringsplatser med Luleås bästa läge.
Låt detta få vara slutet på den epok då stadskärnorna skulle totalsaneras för att skapa parkeringsplatser.
Läs artiklarna i länstidningarna NSD (Norrländska socialdemokraten) och Norrbottenskuriren. Fotona på Friz Olssonhuset i vinterskrud tog jag själv i julas.   Gatuvy över Storgatan i Luleå.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0