Gåvor, mutor och hovet.

Nu har överåklagaren tänkt färdigt, se DN. Av de åtta anmälningarna till åklagaren om personer som tipsat om att kronprinsessan och prins Daniels bröllopsresa är en muta så blev inget. I och med att kronprinsessan är statschefens ställföreträdare är hon omutbar.
För mig visar detta ännu på ett sätt på monarkins orimlighet. Vilka brott kan kungafamiljen begå utan att straffas? I det här fallet är gåvan från företagaren och miljardären Bertil Hult på miljontals kronor. Enligt Hovet är detta en gåva från en privat vän. Det hela kompliceras dock av att Hovet delat ut utmärkelser till denne "privata vän" samt även hjälper honom med att dela ut ett av hans priser.
Även om det nu är en gåva från en "privat vän" bör den betraktas som olämplig. I Dagens Industris tidigare månadstidning DiEgo fanns en serie under namn "Protokoll". Där gick skribenten igenom de oskrivna regler som gäller i det moderna samhället. I en av avsnitten gick han igenom gåvor och vad som gäller. Om man blir bjuden på en kaffe av en arbetskamrat förväntas man någon gång bjuda igen, samma sak om man blivit bjuden på middag. I "Protokoll" nämns inget om mutor däremot skriver skribenten att om man får osedvanligt dyra gåvor bör man tänka igenom vilka motprestationer givaren förväntar sig. Den som mottar dyra resor eller bilar bör ana oråd eftersom mottagaren då förväntas göra enorma motprestationer som att ligga med givaren eller att gräva ner lik. En insikt som Hovet inte verkar ha förstått.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0