En följetong om förskolan. Del 1: I en förskolekö som inte finns.

För nästan exakt ett år sedan gick stadsdelscheferna i Göteborgs drygt 20 stadsdelar ut i ett gemensam uttalande i Göteborgsposten. Dessa tjänstemän skrev att den påstådda kön till förskolan i Göteborg inte fanns. De drygt 700 barn då som var registrerade i kön och inte hade fått en förskoleplats inom Skollagens krav på fyra månader köade inte på riktigt. Av dessa drygt 700 var det bara 14 barn i hela Göteborg som kunde tänka sig en förskoleplats i hela stadsdelen. Övriga hade blivit erbjudna en plats inom stadsdelen, men tackat nej då de inte fått sitt förstahandsval.
Glada över denna nyhet lugnades vår förskoleoro och den 19 februari 2009 blev vi föräldrar till vårt dotter. Om vi bara kunde tänka oss att söka förskoleplats i hela stadsdelen så fanns inte kön. Under hösten 2009 registrerade vi således vårt barn i kön, i 1:a hans Röda Stråkets förskola vid Sahlgrenska, 2: hand en förskola i Guldheden när våra arbeten och därefter i 3:e handsval alla förskolor och dagbarnvårdare i Linnéstaden, därefter i Centrum och i 5:e hand i Lundby. Blanketten registrerades den 19 oktober, så tidigt som det gick och vi önskade plats den 19 februari, så tidigt som möjligt.
Därefter en lång väntan. I och med att man som arbetstagare är skyldig att meddela önskad föräldraledighet två månader innan hörde vi av oss till kösamordnare för att få besked innan jul, två månader innan önskad förskolestart. Ingen plats fanns och ingen plats finns nu. Ingen i Linnéstaden, ingen i Centrum och ingen i Lundby. 50 barn var före vårt i vardera stadsdel. Inget besked gick att få. Sedan dess befinner vi oss i en kö som inte finns.
Fortsättning följer snart.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0