Avregleringen av Apoteket i praktiken.

Som förskrivare har jag hittills inte märkt av avregleringen av apoteksmarknaden på riktigt förrän idag. Som privatperson och potentiell läkemedelskonsument märkte jag av avregleringen tidigt genom att min närmaste bensinmack, en OKQ8-mack började att annonsera om att de sålde receptfria läkemedel. När det gäller min egen receptförskrivning har det dock flutit på som tidigare, både Apodos, e-recepten och pappersrecepten har fungerat som vanligt.
I dag kom dock ett första informationsbrev från Läkemedelskommittéen för att informera om de förändringar som kommer gällande receptförskrivning:
- När det gäller licensläkemedel måste vi göra upp med patienten var han eller hon vill hämta ut sitt recept eftersom licensen enbart gäller på det Apotek som ansökt om licensen och fått den beviljad.
- Patienten kan forfarande delbetala läkemedlen, men det finns inget gemensamt system så patienten själv måste teckna avtal med de Apotek som han eller hon kommer att handla hos.
- Som förskrivare blir det också svårare att ringa in recept eftersom det bara kommer att gälla på de Apotek som sköts av Apoteksbolaget.
Både som patient och förskrivare verkar det bli administrativt krångligare. Återstår att se vad avregleringen kan innebära i övrigt. Kommer vi att få betala den ökade tillgängligheten och öppettiderna genom att se fler människor med läkemedelsintoxikationer på medicinakuten och ökad antibiotikaresistens om privata ägare säljer antibiotika utan recept?

Kommentarer
Postat av: Arvid

Nej, jag tror inte avereglering kommer innebära mer utskrivning av antibiotika. Däremot bidrar ryggradslösa läkare i idrottares tjänst samt okunniga journalister till problemet. Följande finns att läsa på SVT:s texttv idag:



"Helena Jonsson är redan på

bättringsvägen från halsinfektionen

hon började känna av i går.



Skidskyttens läkare Klas Östberg

valde att sätta in antibiotika på en

gång. Något som alltså redan nu gett

resultat.



-Hon är mycket lättad. Hon får

fortsätta vila några dagar till. Det

gäller att inte förhasta sig, säger

Klas Östberg till Expressen.



Det verkar nu som om guldfavoriten

kommer att kunna åka med resten av

landslaget till Vancouver på fredag."

2010-01-26 @ 21:34:03
Postat av: Julia Cromvik

Tack för din kommentar! Självklart är det inte säkert att avregleringen innebär en ökad olaglig försäljning av antibiotika, men risken finns. 2007 var jag på besök i Aten och talade med infektionsläkare där. I Grekland som inte har Apoteksmonopol är den illegala antibiotikaförsäljningen på Apoteken ett stort problem. De grekiska infektionsläkarna var oroade över detta och sa att de gärna hade bytt sitt system mot den svenska varianten med monopol.

2010-02-02 @ 22:26:00
URL: http://cromvik.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0