Det är överfullt och sommaren har knappt börjat.

Den senaste veckan har inneburit nya utmaningar. Tidigare har jag varit jour på medicinakuten, men den senaste veckan har jag även provat att vara medicin III-jour eller husjour. Förutom att gå på akuta konsulter på andra avdelningar, innebär det att springa på hjärtstoppslarm samt att bära Radio Medical-telefonen och ge medicinsk rådgivning till svenskregistrerade handelsfartyg någonstans i världen samt att ha hand om akutens CDU-enhet (clinical decision unit).
Spännande, tänkte jag för någon vecka sedan och repeterade hjärt- och lungräddning samt behandling av akutmedicinska tillstånd. Och veckan har varit en utmaning, men inte på den medicinska fronten. Ibland är det lätt att göra bedömningen att en patient behöver läggas in eller att patienten är för instabil medicinskt och behöver föras över till annan avdelning för bättre övervakning. Det är den lätta delen. Därefter börjar det svåra. Var finns det en vårdplats? Då börjar ringandet till vårdplatskoordinatorer, bakjourer, till lungmedicinjourer till kardiologjouren, till medicinkliniken på Östra, på Mölndal, ja överallt i väntan på en plats. Men det är fullt, överallt, överfullt. På morgonen är alla överbeläggningar belagda och det finns patienter på kö från akuten till medicinavdelningarna.
Allt ska gå snabbt. Patienterna ska flöda genom systemet, och varje minut ska räknas av tid till triage, tid till läkare och allt annat. Vad som händer under vårdtiden verkar inte mätas lika noga. Som läkare har man medicinskt ansvar och beläggningsrätt, men finns det inga vårdplatser så finns det inte.
Det är redan överfullt och sommarstängningarna har inte ens börjat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0