När får underläkaren återkoppling?

Den nya målbeskrivningen för specialistutbildning, ST är mer detaljerad och strukturerad än den förra. Nu ställs det krav på genomfört vetenskapligt arbete och ett utvecklingsarbete på kliniken, ledarskapskurser och mycket annat förutom den kliniska kompetensen. Även om målbeskrivningen kräver mera dokumentation tror jag att det är rätt väg att strukturera upp ST-utbildningen.
Däremot funderar jag ofta över utbildningssituationen på akuten under ST-utbildningen. Jourtid bemannas många om inte de flesta primärjourslinjer oavsett specialitet av AT- eller ST-läkare, ibland till och med av läkare innan examen. Arbete på akutmottagning kräver enorm kompetens gällande stresstålighet, snabba beslut och komplexa problem. Här tror jag att vi skulle kunna höja utbildningen och handledning av läkare som inte är klara specialister. På min klinik går det alltid att få råd gällande handläggning av någon specialist på akutmottagningen, av husjouren eller av bakjouren i hemmet. Däremot är de desto svårare att få återkoppling på sin handläggning. Ju akutare patientfall desto svårare för när patienten väl kommer till akutrummet så står man där själv utan någon handledare.
Borde det inte vara möjligt att ha fler sit-ins som underläkare med en specialistläkare i bakgrunden? Tänk om man vid varje dagjoursvecka skulle kunna handlägga ett av veckans patientfall med en specialistläkare i bakgrunden och att man sedan skulle kunna få återkoppling på sin handläggning av patienten?
Detta förutsätter att specialisterna får mer tid för undervisning och handledning, vilket är svårt att få när alla jagar minuter för att minska ledtiden på akuten. Däremot är jag övertygad om att fler sit-ins med återkoppling regelbundet på akuten skulle förbättra utbildningen hos oss blivande specialistläkare.
Till er andra ST-läkare. Hur många sit-ins får ni på akuten under er ST?

Kommentarer
Postat av: Linn

Vore spännande att höra hur det kom sig att du valde internmedicin med inriktning hematologi?

2010-05-09 @ 20:25:55
URL: http://lilladoktorn.blogg.se/
Postat av: Julia Cromvik

Hej Linn!



Kul att du läser min blogg. Vilken spännande blogg du har!



Jag blev intresserad av hematologi under grundutbildningen på T7 då jag hade hematologi som valfri placering. I och med att jag alltid varit intresserad av cancersjukdomar, immunologi, infektion, cytostatika, patologi, transplantation och cytologi så är hematologi ett perfekt val. Många av patienterna har allvarliga diagnoser som akut leukemi, lymfom eller andra cancersjukdomar, men många av sjukdomarna är potentellt botbara. Hematologi är unikt. Inom vilken annan specialitet kan man följa patienten från diagnos, utredning och därefter genomföra en benmärgstransplantation? I och med att hematologi är en grenspecialitet till internmedicinen får man dessutom en bred kunskap och lära sig grunderna inom den allmänna internmedicinen.



Kan verkligen rekommendera internmedicin med hematologi som grenspecialitet. Det är dessutom en bristspecialitet så arbetsmarknaden är mycket god. Kunskapsutvecklingen och forskningen är dessutom mycket omfattande och det kommer nya behandlingsmetoder hela tiden.

2010-05-10 @ 12:51:15
URL: http://cromvik.blogg.se/
Postat av: Linn

Låter väldigt spännande! Jag går bara T1 än så länge, men jag har sedan lång tid tillbaks velat bli kardiolog men på senare dagar har jag tänkt att det blir för mycket av "EKG-tolkning och medelålders gubbar" om du förstår vad jag menar ;) Tror absolut att det blir internmedicin för min del- dock osäker på grenspecialitet och som jag skrev i min blogg så är det ju verkligen läge att känna sig stressad ;)

2010-05-10 @ 16:33:15
URL: http://lilladoktorn.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0