Hur mycket ska vi tolerera från statschefen?

En av veckans största händelser är onekligen den första icke-auktoriserade biografin om kungen, Carl XIV Gustaf, den motvillige monarken". Här har journalister granskat och skildrat kungens barndom, ungdom och vuxenliv. Mig veterligen den första biografin som inte sanktionerats och godkänt i förväg av kungafamiljen. Har tyvärr inte hunnit läsa biografin ännu, men skall beställa den till rabatterat pris från Republikanska föreningen. Däremot så har jag via media hört om delar av innehållet. Boken tar upp källor som anger att kungen varit otrogen med en svensk känd artist, det talas om vilda fester med grabbgänget på svartkrogar där en festfixare beställer in "kaffeflickor" till efterrätten. Dessutom nämns att kungen skall ha besökt en strippklubb under besöket i Atlanta.
Kungens egen kommentar är att han diskuterat innehållet med drottningen och nu lägger allt bakom sig. Det är gamla händelser, enligt honom.
Min fråga: Hur mycket skall vi tolerera från statschefens sida?
Den svenska monarkin är en rest från feodalsamhället. Allt bygger på idéen om människors OLIKA värde, där en en familj äger makten via arv. Överenskommelsen med folket är att de skall skapa den perfekta familjen: ingen får gifta sig innan kungens godkännande, inga otrohetsaffärer, inga barn innan äktenskapet, ingen får ens officellt vara sambo innan äktenskapet, inga homosexuella förbindelser. Media vet om att kungafamiljen har makt, näringslivet vet om att de har makt och journalister har hittills bara försökt att skydda kungafamiljen, hur skulle annars alla illvilliga rykten om kungens festande kunnat hållas dolda i tjugo år?
När jag tidigare framför det ODEMOKRATISKA med en monarki och kungafamilj. Hur otidsenligt är det inte att årligen betala 60 miljoner till hovstaterna, det vill säga kungafamiljens representation och privata kostnader? Eller att lägga ut över 100 miljoner under 2010 för ett prinsessbröllop? När jag väl tagit upp detta har många börjat påstå att "jo, men kungafamiljen representerar ju så bra, lönsamt för näringslivet osv osv".
MEN, nu kommer allt fler signaler på hur kungafamiljen missköter sina plikter. De är inte bara en odemokratisk, skattefinansierad parasiterande organisation utan öppen budget, de missköter också sina uppdrag. De har  uppdrag att vara den perfekta familjen utan privatliv. Vilken respekt får kungafamiljen utomlands när Madeleine före detta fästman är otrogen, när kungen besöker strippklubbar under OS-besök eller när kungen gynnar yrkeskriminella som vid regelbundna besök på svartklubbar  i Stockholms undre värld?
Kungen vill inte kommentera mera. I många tidningar omnämns boken som en "skvallerbok". Om det så bara är en bråkdel som är sant så borde kungen abdikera eller i alla fall åtalas för samröre med kriminella. Eller just ja, han kan inte åtalas. Alla är vi lika inför lagen, utom kungen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0