Hur nå fram till en specialistmottagning?

Det är högsommar och det kliar överallt, på handleder och underben är det en obeskrivlig klåda. Andningen är ansträngd och i bakgrunden finns ett latent illamående som ger sig till känna efter varje måltid. Aptiten är obefintlig och vikten minskar för varje dag.

Det gick fort att se att min släkting var sjuk. Det var inte bara den tidigare tröttheten av hjärtsvikten utan det måste vara mer. Kunde det vara njursvikten som förvärrats?
Vem vänder man sig till? Mina släktingar och jag resonerade. Försämringen hade kommit under några veckor så det rimligaste vore att vända sig till medicinmottagningen på länsdelsjukhuset där den patientansvarige läkaren följde hjärtsvikten. Min släkting ringde dit för att försöka att få en tid hos den patientansvarige läkaren. Mottagningssköterskan svarade att den läkaren var i tjänst och skulle kontaktas och hon skulle återkomma till släktingen. Efter fyra dagar ringde hon och meddelade att det behövdes en remiss för att få ett besök på mottagningen. Det var då jag ringde mottagningen:
- Min släkting NN mår dåligt och jag tror att den tidigare njursvikten förvärrats. Går det att få en tid inom 1-2 veckor för en kontroll.
* I så fall behövs en remiss.
- Varför då? NN följs ju regelbundet på er medicinmottagning och er läkare förskriver ju erytropoetin mot njursvikten. Kan ni inte boka in NN för en subakut tid?
* Vi har utremitterat NN. Nu är det primärvårdens ansvar. För att vi ska göra en bedömning behövs en remiss.
- I så fall skriver vi en egenremiss nu.
* Egenremisser prioriteras inte eftersom de skrivs av medicinskt okunniga personer.
- Jag är ST-läkare i internmedicin och känner NN väl så denna egenremiss kommer från en legitimerad läkare.
* Vi har ändå inga tider förrän i september.
- Prioriterar ni inte patienterna? Om en av patienterna är försämrad bör i väl kunna ge en tid tidigare i så fall.
* Vi arbetar inte på det sättet. Det här är en specialistmottagning. Vi kommer inte längre nu. Kontakta primärvården eller akuten. Nu lägger jag på.
Sedan lades luren på och jag blev än mer arg och irriterad. Frågorna var fler än svaren:
- varför utremittera så svårt sjuka hjärt- och njursviktande patienter? Hur svårt sjuka patienter förväntas primärvården klara av?
- är det inte rimligt att en patient som följs av en specialistmottagning för en kronisk åkomma kan höra av sig till mottagningen om den kroniska åkomman försämras för en subakut tid? För att underlätta både för patienten och för att minska köerna på akutmottagningen.
- varför bemöts inte patienter och anhöriga på ett värdigt sätt i telefonen?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0